Hil:Veća mogućnost za napredak nego za konflikt 1. septembra tanjug

Objavljeno: 11.08.2022. 13:47 Izmenjeno: 11.08.2022. 13:59

Među prvim pitanjima, a većina ih se odnosila na KiM, odnos SAD prema Srbiji, poređenje sa Ukrajinom, NATO bombardovanje, bila je molba ambasadoru da pomogne da Novak Ðoković zaigra na US Openu.

Ambasador SAD izjavio je odgovarajući na pitanja građana, da predstavnici Beograda i Prištine, koji imaju prilično dobre posrednike iz EU u dijalogu moraju više da urade u rešavanju spornih pitanja, i dodao da iskreno misli da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za novi konflikt 1. septembra.

Hil je to rekao odgovarajaću na jedno od skoro 400 pitanja i komentara na Tviteru i Fejsbuku koje su mu postavili građani, a koje je glasilo da li postoji mogućnost da dođe do novog konflikta na administrativnoj liniji 1. septembra (zbog sporazuma oko tablica), ako je odgovor da, kako se ambasada priprema za takav sceanrio.

„Iskreno mislim da postoji veća mogućnost za stvarni progres u dijalogu nego za probleme. Očigledno je da Beograd i Priština treba da učine više u rešavanju spornih pitanja, imaju prilično dobre posrednike iz EU, medijatore, a i SAD su veoma aktivne“,odgovorio je ambsador Hil koji je pre tri dana pokrenuo novu inicijativu i pozvao građane da direktno komuniciraju sa njim i postave mu pitanja na FB i Tviteru.

Na pitanje zašto SAD podržavaju teritorijalni integiritet Ukrajine, ali ne i Srbije, kaže da razume onoga ko je to pitanje postavio i zašto pita ali, dodaje, da je važno razumeti da je situacija u Ukrajini potpuno drugačija.

„Na kraju krajeva, reč je o susedu koji je napao Ukrajinu, njene civilie i nastavlja da bombarduje njene gradove. Ukrajina je zaista morala da se bori protiv tog aposolutno zlonamernog napada Rusije i koji i traje i danas“,naveo je Hil i dodao da bi zato bio veoma oprezan kada bi poredio situaciju u Ukrajinu sa onom od pre nekoliko decenija.

Na podsećanje jednog od građana da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ne uvodi sankcije Rusiji, da bez obzira na to ima podršku SAD, i pitanje da li će takav donos ostati u budućnosti ambasador naglašava da je važno da SAD i Srbija pokušaju da rade zajedno na važnim pitanjima.

„Srbija ima drugačij istav od evropskih partnera, ali mislim da je važno da se koncentrišemo na svari oko kojih se slažemo i da zajedno pokušamo da idemo napred“, rekao je Hil.

Ambasador upitan da li će odgovoriti na sva pitaja, i ako neće kako će praviti selekciju, kaže – „pa, biće malo teško, jer smo dobili mnogo pitanja za nekoliko dana“.

Ataše za štampu americke ambasade Metju Andervud rekao je Tanjugu u utorak da će ambasador Hil odgovarati na pitanja koja mu građani budu postavljali u narednih nekoliko dana na Tviteru i Fejsbuku.

„Ako vas zanimaju odnosi SAD i Srbije, saradnja i zajednicka buducnost, postavite pitanje u komentaru ili koristeci hešteg #SADznate i uskoro vas ocekuje odgovor od ambasadora Hila”.

Neka od pitanja su se odnosila na vladavinu prava, prava uzbunjivača, ukidanje viza, kada doalzi Burger king, …

Petković s Hilom o protivpravnim potezima Prištine

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković upoznao je ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila sa poslednjim jednostranim i protivpravnim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe kojima danima svedočimo iz Prištine.

Petković je rekao da je Beograd nedvosmisleno opredeljen da sva otvorena pitanja i probleme na prostoru Kosova i Metohije rešava u okviru dijaloga u Briselu jer smatra da je to jedini put za pronalaženje trajnog i prekopotrebnog mira.

S druge strane, umesto pregovora, Aljbin Kurti želi da zvecka oružjem i preti srpskom narodu u pokrajini, dodao je Petković.

Beograd pretnje iz Prištine shvata veoma ozbiljno i očekuje i od međunarodne zajednice da na njih adekvatno reaguje, jer nema normalizacije odnosa pod oružjem i oklopnim vozilima, upozorio je Petković.

„Upravo najave iz Prištine da se u Briselu neće razgovarati o srpskim ličnim kartama i registarskim oznakama, niti da je Kurti spreman da formira ZSO, već da od 1. septembra najavljuje nove jednostrane mere, što pokazuje da Priština ne želi da gradi trajni mir i stabilnost na ovim prostorima. Svakodnevno svedočimo pokušajima Prištine da potpuno ukinu i obesmisle dijalog i sruše i svaki mogući most saradnje i poverenja koji bismo izgradili. Uprkos tome, Beograd ostaje opredeljen za dijalog“, istakao je direktor Kancelarije za KiM.

On je sagovornika upoznao i sa koracima koje Beograd preduzima kada je reč o sprovođenju dogovorene Mape puta u oblasti energetike i još jednom podvukao da naša strana ispunjava sve preuzete obaveze u dogovorneim rokovima, ali da su nažalost poslednje akcije Prištine ostavreni pomak u dijalogu vratile tri koraka unazad.

Ukazao je i na porast etnički motivisanih incidenata prema Srbima, njihovoj i imovini SPC, za koje po pravilu niko nije sankcionisan i poručio da će uprkos militantnim nastojanjima Prištine Beograd nastaviti da insistira na dijalogu kao jedinom mehanizmu za rešavanje problema i normalizaciju odnosa, pri čemu, dodao je, ceni doprinos SAD procesu dijaloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana