Vučić: U trećem kvartalu imaćemo rast BDP-a od 7% Studio B, Tanjug

Objavljeno: 22.10.2021. 09:54 Izmenjeno: 23.10.2021. 11:17

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao sa predstavnicima MMF-a i istakao da su finansijska stabilnost, brži privredni rast, sprovođenje reformi i bolji životni standard građana, prioriteti Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u razgovoru sa delegacijom Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) naglasio da su finansijska stabilnost, brži privredni rast i sprovođenje reformi prioriteti Srbije u cilju stvaranja uslova za bolji životni standard svih građana, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Navodi se da su sagovornici konstatovali da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast BDP od 7,6 odsto, zahvaljujući rezultatima ostvarenim u svim sektorima, posebno industrijskoj proizvodnji, građevinarstvu i uslužnom sektoru.

Povoljni uslovi na tržištu rada i rast realnih zarada od 6,2 odsto, uticali su na povećanje privatne potrošnje, što se, takođe, odrazilo na privredni rast u ovom periodu.

Projekcija za 2021. godinu revidirana je sa šest odsto na sedam procenata, zbog povoljnih kretanja u pomenutim oblastima a ovakav rast BDP omogućiće povećanje plata i penzija i u sledećoj godini, u skladu sa zadatim fiskalnim okvirima.

„Povoljni ekonomski trendovi u julu i avgustu ukazuju na to da ćemo tokom trećeg kvartala ostvariti rast BDP od oko sedam odsto, što je iznad naših očekivanja“, istakao je Vučić.

Dodao je da će polovina privrednog rasta u celoj 2021. godini biti rezultat povećanja fiksnih investicija, a zatim i lične potrošnje.

„Pozitivan doprinos očekujemo od započetog investicionog ciklusa i od novih izvoznih proizvodnih kapaciteta, podstaknutih visokim prilivom stranih direktnih investicija“, zaključio je Vučić.

Predstavnici Misije MMF pozitivno su ocenili ovaj privredni rast i brz ekonomski oporavak, što Srbiju svrstava među najbolje u ovom delu Evrope a istovremeno su izrazili zabrinutost zbog trenutne cene energenata na svetskom tržištu, kao i posledica krize izazvane pandemijom korona virusom, navodi se u saopštenju.

Razgovaralo se i o osnovnim postavkama budžeta Srbije za 2022. godinu, dok će razgovori o budžetu u celosti biti nastavljeni sledeće nedelje.

Jedna od tema sastanka bila je i Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine, koju je usvojila Vlada Srbije a čiji je cilj da Srbija razvije konkurentno, visoko efikasno, transparentno i produktivno tržište kapitala, koje će pružiti širok spektar proizvoda i usluga srazmeran vodećim regionalnim i evropskim finansijskim centrima.

Prva Misija MMF-a u okviru revizije novog aranžmana sa MMF počela je 11. oktobra sastancima koji su se održavali onlajn, a nastavljena je dolaskom predstavnika Misije 18. oktobra u Beograd.

Vlada Srbije je juče usvojila više dokumenata kojima su ispunjeni dogovoreni reformski ciljevi u aranžmanu Srbije sa MMF-om.

Usvojeni su propisi koji su u aprilu dogovoreni sa ovom finansijskom institucijom, a deo su aktuelnog aranžmana, čime su ispunjeni određeni reformski ciljevi.

Između ostalog, usvojen je Zaključak o usvajanju jedinstvene metodologije za praćenje fiskalnih rizika u Republici Srbiji, zatim Strategija za razvoj tržišta kapitala za period od 2021. do 2026. godine i Uredba o pravilima i uslovima za dodelu pomoći male vrednosti (de minimis pomoći) za obavljanje usluga od opšteg ekonomskog interesa.

Srbija je u junu ove godine sklopila novi savetodavni aranžman sa MMF – Instrument za koordinaciju politika (PCI) savetodavnog karaktera, koji će trajati 30 meseci, i ne predviđa pozajmljivanje novca.

Novi aranžman sa MMF predviđa različite reformske ciljeve, koji se odnose na dalju reformu javnih preduzeća, nastavak reforme Poreske uprave, na zelenu agendu i ostalo što bi trebalo da doprinese boljem i efikasnijem funkcionisanju srpske ekonomije.

Prethodni program podržan Instrumentom za koordinaciju politike (PCI) bio je odobren Srbiji u julu 2018. godine.

Takođe, na period od dve i po godine, savetodavnog je karaktera i nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je juče Tanjugu da je veoma važno da građani znaju da mi nemamo nikakvih finansijskih obaveza kada je MMF u pitanju, da nama novac nije potreban, ali da nam aranzman sa MMF-om omogućava dalji nastavak reformi koje smo započeli.

Naveo je da se sa misijom MMF razgovaralo o rebalansu budzeta, nastavku daljeg reformskog procesa, posebno upravljanja u javnim preduzećima i budžetu za 2022. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana