Analitičari: Istorijski susret Putina i Vučića Studio B

Objavljeno: 21.12.2017. 17:39 Izmenjeno: 22.12.2017. 13:26

Upravo završena poseta predsednika Vučića Rusiji i njegovi razgovori sa predsednikom Putinom mogu se smatrati istorijskim, kažu za Studio B politički analitičari Željko Cvijanović i Dragomir Anđelković. Oni ističu da uspeh razgovora i način na koji je Vučić primljen pokazuju da nas Rusi smatraju za saveznike, a da će vojno tehnička saradnja biti nastavljena u većem obimu nego ikada.

Takođe, ističu analitičari, za Srbiju su od neprocenjivog značaja odluke o priključivanju Srbije Tuskom toku i pristanak Rusije da uđe u pregovore sa Prištinom, ako u njih budu uključene i SAD.

Tokom boravka u Moskvi, predsedni Vučić posebno se zahvalio Vladimiru Putinu na podršci koju Rusija pruža Srbiji u očuvanju teritorijalni integriteta i suvereniteta Srbije. Vučić je istakao da samo zahvaljujući Rusiji koja je uložila veto na britansku Rezoluciju o Srebrenici, Srbija ne nosi žig genocidnog naroda, zbog čega ćemo im biti večno zahvalni. Sem toga, kako je rekao, samo zahvaljujući Rusiji Srbija je još uvek u mogućnosti da se bori za Kosovo, a zahvaljući poklonjenim avionima ojačala je svoju vojsku i ostala vojno neutralna zemlja.  Rusija je uvek bila prijatelj Srbije, a Srbija se nikada nije mešala u unutrašnje stvari Rusije i nikada joj neće uvesti sankcije.

Obećanje Putina da će Rusija biti jedan od posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, ukoliko se u njih uključe SAD, dozvola Srbiji da učestvuje u Turskom toku i da preprodaje ruski gas, kao i počasni doktorat koji je uručen predsedniku Vučiću na prestižnom univertitetu MGIMO, najbolji su dokaz da su razgovori predsednika Rusije i Srbije u Moskvi bili izuzetno uspešni i plodonosni. Analitičari ocenjuju da se takva obećanja, dozvole i počasti ne daju se nikom a da prethodni razgovori nisu prošli u potpunom razumevanju i saglasju. Ipak, kako ističu, to su samo detalji razgovora čiji puni sadržaj ćemo tek otkrivati u budućnosti.

Posle trijumfalnog izlaska iz Sirije, Putin je jači nego ikada, postao je čovek koji stvara novi model međunarodnih odnosa i pred Srbijom je istorijska šansa, smatra Cvijanović.

Vojno-tehnička saradnja uvek je u centru interesovanja kada su Srbija i Rusija u pitanju. Naši sagovornici smatraju da smo došli u eru kada će se o njoj jako malo pričati, a puno raditi. Neće se sve završiti na poklonjenim MIG-ovima, i oni pored već najavljenih helikoptera, tenkova i oklopnih vozila, očekuju i ruske protivvazdušne sisteme.

Još jedan važan aspekt razgovora Vučića i Putina je odluka o uključenju Srbije u Turski tok. Dogovor postignut u Moskvi garant je Srbiji da će biti obezbeđene dovoljne količine prirodnog gasa za snabdevanje pre svega domaćinstava, pa i energetskog sektora, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Urednica magazina „Biznis“ Radojka Nikolić ističe da će sporazumom o gasu, koji je Srbija potpisala sa Rusijom tokom posete predsednika  Vučića, Srbija postati i izvoznik gasa i imati priliku da zaradi kroz tranzit gasa kroz našu zemlju, kao što je to do sada radila Mađarska. Već sada se naziru tri kraka budućeg gasovoda prema Mađarskoj, Hrvatskoj i Republici Srpskoj koje će imati obavezu da nam plaćaju za tranzit gasa, a moguće da se pojave još neke zemlje, kaže Nikolićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana