U fokusu Sajma knjiga – nemačko govorno područje Studio B

Objavljeno: 15.10.2017. 15:11 Izmenjeno: 15.10.2017. 15:11

U fokusu 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost jednog od velikih evropskih jezika – nemačkog. Zajedničkim nastupom predstaviće se 4 zemlje nemačkog govornog područja: Nemačka, Austrija i Švajcarska, kao i Lihtenštajn. Posetiocima će biti prezentovano oko hiljadu knjiga savremenih autora , od čega, premijerno čak tri stotine pedeset naslova.

Sajamska publika će svakodnevno biti u mogućnosti da se upozna s novim književnim tendencijama i stvaralaštvom na nemačkom jeziku. U okviru serije dinamičnih polučasovnih razgovora s najistaknutijim autorima, gostima sajma, o književnim, društvenim i raznim drugim temama govoriće  Vladimir Kaminer, Jan Vagner, Folker Kučer, Ingo Šulce, Arno Kameniš, Dana Grigorčea, Melinda Nađ Abonji, Jonas Lišer ,Tereza Preauer, Karl Markus Gaus, Valentin Grebner i Katrin Regla, svakog sajamskog dana od 16 sati ali i na večernjim programima od 20 sati na različitim lokcijama u centru Beograda.

Planirana su čitanja, samostalni i kolektivni nastupi, diskusije i razgovori s publikom, kao i razgovori o sistemu nagrada i društvenih priznanja, sajmovima knjiga, rezidencijalnim programima i stvaralačkim kolonijama ali i o ulozi autora kao osmatrača društvenih kretanja te važnosti društvenog i političkog angažmana u  savremenoj književnosti pisane na nemačkom jeziku.

Program „Četiri zemlje jedan jezik“ će se fokusirati na vezu glasova, zvukova i jezika te na pisce koji stvaraju koristeći različite registre jezika, one koji povezuju muziku i jezik te one koji pišu na dva ili više jezika. Kroz diskusiju o prevođenju nemačke literature i samim prevodiocima govoriće se o vezama i susretima različitih kultura te o tome kako književnost gradi mostove među zemljama. Posebna specifičnost programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja na 62. Beogradskom sajmu knjiga jeste predstavljanje kreativnog stvaralaštva za decu i omladinu na nemačkom jeziku, kroz seriju zabavnih, poučnih i interaktivnih kreativnih radionica, čitalačkih klubova, predavanja, stvaralačkih seminara, igraonica i performansa.

O svim detaljima programa zajedničkog nastupa četiri zemlje nemačkog govornog područja pod nazivom “ Četiri zemlje jedan jezik” više detalja nalazi se  na sajtu www.4zemlje1jezik.com.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana