S.Koreja:Testiranje projektila je upozorenje za SAD Tanjug

Objavljeno: 30.07.2017. 16:06 Izmenjeno: 30.07.2017. 16:06

Severna Koreja saopštila da je testiranje balističkog projektila upozorenje za SAD i nastojanja Vašingtona da nametne nove sankcije Pjongkangu. Pjongjang je istovremeno zapretio novim sličnim akcijama ukoliko Vašington bude vojno provocirao.

Severnokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je američka kampanja „samo dodatno opravdanje“ za Severnu Koreju da nastavi razvoj oružja, i poručilo SAD da se „probudi iz smešnog sna“, prenosi AFP.

„Ako se Jenkiji usude da pošalju nuklearnu bombu na našu zemlju, pokazaćemo im onda kako se deluje sa nuklearnom moći“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Kako se navodi, odgovor severnokorejskog režima je došao nakon što je američki predsednik Donald Tramp rekao da neće dozvoliti da Kina ne čini ništa u vezi sa Severnom Korejom, i nakon što su dva američka strateška bombardera preletela Korejsko poluostrvo prilikom zajedničke vežbe sa japanskim i južnokorejskim vojskama.

Severna Koreja izvela je u petak popodne raketnu probu, čime je lider Kim Džong un testirao sposobnost svoje vojske da napadne teritoriju SAD, prenosi AFP.

Tehnički detalji te probe pokazali su znatno veći domet projektila, koji bi teoretski mogao da dosegne do obala SAD, ocenili su stručnjaci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana