Nova rampa za invalide na Keju oslobođenja u Zemunu

Objavljeno: 13.02.2017. 14:13 Izmenjeno: 14.02.2017. 12:36

Nova rampa za invalide postavljena je na ulazu u zgradu broj 13d, na Keju oslobođenja u Zemunu, a gradski menadžer Goran Vesić je rekao da će Grad Beograd i ubuduće nastaviti sa tom praksom.

foto Beoinfo

On je podsetio da Grad Beograd već dve godine sprovodi kampanju „Beograd bez barijera“ u okviru koje se, postavljenjem rampi, za osobe sa invaliditetom prave prilazi stambenim zgradama i javnim institucijama kako bi te osobe mogle da žive potpuno normalno i jednako sa ostalim građanima. „Mi smo u 2015-oj i 2016-oj godini uradili skoro 200 ovakvih ulaza“, istakao je Vesić i precizirao da u javnom preduzeću „Gradsko stambeno“ trenutno postoji 50 takvih zahteva sa čijom će se realizacijom, dodao je on, početi čim to vremenski uslovi budu dozvolili.

On je takođe rekao da se zrelost jednog društva meri prema tome kako se ono odnosi prema manjinama, najstarijim, najmlađim sugrađnima i ljudima koji imaju posebne potrebe. „Ovo društvo se ne može nazvati zrelim evropskim društvom dok svi građani ne budu potpuno ravnopravni i dok svi ne budu mogli da zadovolje svoje potrebe bez obzira u kakvoj se situaciji nalaze“, rekao je Vesić.  Od toga smo, nažalost, još daleko, ocenio je gradski menadžer ali i izrazio mišljenje da se na tom polju rade krupni koraci i da će doći dan kada ćemo moći da kažemo da su sve osobe sa invaliditetom potpuno ravnopravni članovi našeg društva koji doprinose njegovom razvoju kao i svi drugi građani.

Novopostavljena rampa puno će značiti stanarima u zgradi 13d, a jedan od njih je i Zoran Džeferdanović. „Ovo mi znači samostalnost. Ranije sam uvek morao da čekam na nekoga, da zavisim od nekoga da bih mogao da izađem iz zgrade, a sada to mogu da uradim potpuno samostalno“, rekao je Džeferdanović.

Vršilac dužnosti sekretara za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je rekla da trenutno u Beogradu ima više od 2.300 izdatih bespatnih parking nalepnica za osobe sa invaliditetom zahvaljujući kojima se te osobe mogu parkirati na posebno obeleženim parking mestima u gradu koja su namenjena samo osbama sa invaliditetom. „Grad Beograd osobama sa invaliditetom omogućava i besplatan prevoz specijalizovanim vozilima GSP-a“, rekla je ona dodavši da se na taj način godišnje preveze između pet i sedam hiljada ljudi.

Novopostavljenu rampu za invalide obišli su i zamenik predsednika gradske opštine Zemun Damir Kovačević,  i direktor JKP „Beograd put“ Ivan Tejić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana