Koronavirus u Srbiji: 412 novoobolelih ljudi, umrlo 9- ukupno 508 Tanjug

Objavljeno: 23.07.2020. 15:25 Izmenjeno: 24.07.2020. 15:14

Najviše zaraženih u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Kragujecu i Šapcu. Testirano 11.079 osoba, a na respiratorima se nalazi 185 pacijenata, rekla je premijerka Ana Brnabić

Potvrđeno novih 412 slučajeva,opada br osoba na respirirator

U Srbiji je u posladnja 24 sata potvrđeno 412 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je devet osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 508, objavljeno je  na sajtu Covid-19.rs.

Testirano je 11.079 osoba, ukupno 591.350, dok je od početka epidemije ukupno registrovano 22.443 slučajeva virusa.

Trenutno je hospitalizovano 4.649 osoba, od kojih je 185 na respiratorima.

Procenat smrtnosti je 2,26 odsto.

Brnabić: Najveći broj zaraženih i dalje u Beogradu

Najveći broj novozaraženih virusom korona je i dalje u Beogradu, a situacija je najkompleksnija, osim u Beogradu, i u Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu, dok u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici gotovo da nema novozaraženih, izjavila je  premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na konferenciji za medije, Brnabić je istakla da je od 412 novozaraženih najveći broj iz Beograda.

„Svakako da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu, a najkompleksnija situacija u vezi sa virusom korona je u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. Ohrabruje što imamo smirivanje situacije u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici, tako da tamo skoro i da nema novozaraženih“, rekla je Brnabić.

U Srbiji niko nije preminuo jer nije bilo respiratora

Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo od korona virusa zato što nije bilo respiratora ili čekajući na respirator, poručila je premijerka Ana Brnabić, povodom vesti francuske agencija Frans pres koja je objavila je da je Ljubiša Ðurić preminuo od Kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator.

Brnabić je rekla da je reč o monstruoznim optužbama i lažima, koje su danas plasirane i preko te strane agnecije.

„Želim još jednom jasno da kažem, da tokom čitave borbe protiv korona virusa, u zEmlji ne postoji osoba koja nije dobila podršku respiratora, invazivnog ili neinvazivnoh, ako joj je bila potrebna, kada joj je bila potrebna. Ne postoji niko u Srbiji ko je preminuo zato što nije bilo respiratora ili cekajući na respirator“, rekla je Brnabić na pres konferenciji.

Premijerka je istakla da Srbija ima dovoljno respiratora i da je u svakom trenutku imala dovojno respiratora, „i vise od toga“.

Ponovila je da nadležni nikada nisu želeli da se u borbi proitiv korone dođe u situaciju u kojoj zdravstveni radnici moraju da biraju između života jedne i druge osobe, jer nema dovoljno respiratora.

„Ovo što se plasira je bezočna, strašna laž. Ništa drugo do stašna laž strane agencije. Nećemo dozvoliti da se po Srbiji pljuje, da se Srbija unižava samo znog nekih političkih razloga“, rekla je Brnabić.

Navela je da je KBC Zemun, u trenutku kad je Ljubiša Ðurić bio u toj bolnici, ta zdravstvena ustanova imala 35 slobodnih respiratora, a da je on bio na neinvazivnom repsiratoru.

Brnabić je poručila da će nadležni nastaviti da se bore bez obzira na sve napade, jer, kaže, znaju za šta se bore – za živote i zdravlje nacije.

„Dajemo sve od sebe, ovo je najvažnija borba i najveća kriza u kojoj je svet od Drugog svetaskog rata. Ponosni smo na sve što smo do sada uradili“, rekla je Brnabić.

Francuska agencija Frans pres objavila je da je Ljubiša Ðurić preminuo od kovid-19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator, preneo je Nedeljnik.

AFP je naveo da izveštaj iz Zemunske bolnice pokazuje da je Ljubiša Ðurić čekao prebacivanje u bolnički respiratorini centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju, preneo je Nedeljnik.

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Ðurića, čiju je kopiju dobila AFP, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine u 3.08 „kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mesta“.

Prema istom izveštaju, druga doktorka je napisala da je u 11.58 „konsultovan anesteziolog, indikovano je prevodenje u respiratorni centar, čeka se slobodno mesto“.

Direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović, potvrdio je za AFP da je bolnicki izveštaj autentičan.

„Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru“, rekao je dr Stojanović.

On je, međutim, negirao da je pacijent preminuo zbog nedostatka podrške na respiratoru.

Objasnio je da je pacijent ostao u Intenzivnoj nezi na neinvanzivnoj ventilaciji, što je specijalna maska sa kiseonikom koja pomaže pacijentu da diše.

Stojanović navodi da „isti izveštaj pokazuje da mu je bilo bolje i da je podignuta saturacija kiseonikom na 97 procenata, nakon indikacije za prevodenje u respiratorni centar“.

Prema bolničkom izveštaju, 12. aprila kod Ðurica „oko 22h30min dolazi do naglog pogoršanja opšteg stanja, pada saturacije, konsultovan anesteziolog, indikovano prevodenje u RC (respiratorni centar).“

Kako se dalje navodi, pacijent je u 22:59 „na prijemu u respiratorni centar bio bez znakova života i potvrđena je smrt.

Doktor Stojanović je za AFP rekao da je Ðurićeva smrt „zadesna smrt i da je mogla da se dogodi bilo kome od nas“, kao i da su doktori uradili sve što su mogli, ali da virus ne bira.

Lončar: Ko da dira doktore, potpisnike peticije,nismo plemensko društvo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je, na pitanje da li će učiniti nešto da se spreči progon doktora koji su potpisali inicijativu u kome se traži smena Kriznog štaba, odgovorio da njih niko neće dirati i konstatovao da Srbija nije neko plemensko društvo.

„Trudio sam se da vidim šta predlažu i koje su to njihove mere i našli smo da traže da se poštuju preporučene mere. Ja vam obećavam i njima i vama da ću poštovati to što su oni rekli“, rekao je Lončar na konferenciji za novinare.

U tom smislu im je „zahvalio na podršci“ koju su dali epidemiolozima i Kriznom štabu.

„Ko će njih da dira? To nije tema, ne da ih niko neće dirati, ne sme niko da pomisli na to. Nismo mi neko plemensko društvo, nemojte nas vređati. Ne samo da ćemo ih zaštiti nego ćemo se pridržavati onoga što su tražili“, rekao je Lončar.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana