Norveška i EU donirale medicinsku opremu Srbiji Studio B, Tanjug

Objavljeno: 30.04.2020. 11:09 Izmenjeno: 01.05.2020. 11:38

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom19, izjavio predsednik  Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije.

foto Tanjug

Norveška i Evropska unija donirale su Srbiji medicisnku opremu neophodnu za borbu protiv zarazne bolesti KOVID-19, a primopremiji u magacinu „Milšpeda“ prisustvuju predsednik Aleksandar Vučić, ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad i šef Delegacije EU u Srbiji ambasador Sem Fabrici.

Predsednik Vučić zahvalio je na toj pomoći, jer će, kako je istakao, ona znatno ojačati kapacitete zdravstvenog sistema Srbije, ne samo u Beogradu, već i u drugim delovima zemlje, gradovima na jugu…

„Mnogo hvala i EU i Norveškoj. Uložili ste velike velike napore za ovu pomoć i građani Srbije će ovo ceniti“, rekao je Vučić.

Istakao je da će donirana oprema značjano pomoći u borbi protiv Kovida 19, ali će značiti i nakon epidemije.

„Ovo je za nas veoma važno, a da budemo iskreni, reč je o veoma vrednoj opremi“, istakao je Vučić.

Predsednik je naveo da je Srbija uložila mnogo novca u nabavku opreme, jer se borimo i brinemo za živote ljudi.

Ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad rekao je da je oprema nabavljena još pre par nedelja, ali je bilo potrebno neko vreme da bude dopremeljena u Srbiju.

Vučić:Spremni i za 2. talas i osnažili zdravstveni sistem

Srbija će zahvaljujući donaciji Norveške i EU dobiti 120 respiratora i 100 posebnih monitora za borbu sa kovidom19, izjavio predsednik  Vučić i dodao da je Srbija spremna za eventualni drugi talas epidemije.

On je, na primopremiji u magacinu „Milšpeda“, rekao da danas stiže 50 respiratora i 100 monitora, kao i da će stići kasnije još 70 respiratora.

„Srbija se sprema već za drugi talas, a ovaj magacin je danas najpuniji. Srbija je spremna, pošto smo uspeli sebe da obezbedimo, ali i drugima da pomognemo“, rekao je Vučić i istakao da ništa od toga ne bismo uspeli da nije bilo velike pomoći naših prijatelja.

Istakao je da ćemo imati mnogo respiratora, kao i kreveta intenzivne nege u budućosti, po čemu će se meriti snaga jednog zdravstvenog sistema.

Rekao je da ćemo biti potpuno opremljeni za plućne, kardiovaskularne, kao i onokološke bolesti.

Ponosićemo se našim zdravstvenim sistemom u budućnosti, poručio je Vučić.

 

Nema opuštanja, raste broj u Beogradu

Predsednik Aleksandar Vučić ponovo je ukazao da ne sme da se pomisli da smo završili sa virusom korona, već da i dalje svi moraju da budu odgovorni i disciplinovani.

„Kako nam se smirila situacija u Nišu, po pitanju novozaraženih, kao rezultat discipline, imamo problem sa podizanjem u Beogradu“, preneo je Vučić novinarima u Staroj Pazovi.

On je istakao da je sve stvar discipline i odgovornosti, i apelovao na sve da budu obazrivi i da ne misle da je sve prošlo.

„Gledaćemo da što pre ukinemo vanredno stanje i zabrane kretanja, ali i kada to ukinemo, kada budemo normalno živeli, to će biti normalno pod znacima navoda. Moraćemo uvek da vodimo računa“, rekao je Vučić.

Vučić: Na samitu ću govoriti o ključnim političkim pitanjima

Predsednik Srbije potvrdio je da će 6. maja učestvovati na video samitu Evropske unije i Zapadnog Balkana i najavio da će govoriti pre svega o ključnim političkim pitanjima i budućnosti Srbije.

On je istakao da je za Srbiju samit veoma važan, ne samo zbog novca, koji će biti stavljen na raspolaganje, jer, naša zemlja, inače, gleda da uzima što manje zajmova, već zato što želimo da učestvujemo u programima EU, jer je to važno za pobedu nad Kovidom 19, ali i za dalje ekonomsko unapređenje.

“Govoriću o politici, ključnim političkim pitanjima i budućnosti Srbije u EU. To je za nas od ključnog značaja”, istakao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će učesnici tog samita tom prilikom dalje ojačati veze i učvršćivati odnose, kao i međusobno poverenje.

„Mi imamo velika očekivanje od ovog razgovora, od samita 6. maja. Važno je da razgovaramo i o političkim i ekonomskim prilikama. Mislim da ću kao predsednik Republike učestovati na tom video sastaku ili video konferenciji“, rekao je predsednik Srbije.

Potrebna koordinacija na globalnom nivou u borbi sa kovidom

Trudimo se da na sve načine pomognemo kome god možemo u ovim izazovnim i teškim vremenima, kao i Srbiji i drugim zemljama u regionu, da se izbore sa virusom kovid19, izjavio je danas ambasador Norveške Jern Eugene Jelstad.

Norveška i EU donirale su Srbiji medicinsku opremu neophodnu za borbu virusa u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Mi se trudimo da pomažemo ne samo regionu, već i šire. Imamo neke programe za razvojnu pomoć, a kada je počela epidemija gledalli smo kako da preraspodelimo sredštva i kako da ubacimo neka nova kako bi suzbili ovaj virus“, rekao je ambasador.

Kaže da na Zapadnom Balkanu pomažu i Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori i BiH, ali i svuda gde je to potrebno.

„Poslali smo i specijalnu radnu grupu u severnu Italiju, trudimo se da pomognemo kome god možmeo“, naveo je on.

Jelstad poručuje da je potrebna koordinacija na globalnom nivou, to jest, da zajedno sagledamo, ne samo kako da iskoordiniramo saradnju oko vakcine već i oko fonda sa sedištem u Norveškoj fond za spremnost na odgovor na pandemiju.

„Radimo i na drugim programima, ne samo na razvoju vakcine protiv kovida 19. Kada je reč o konkretnoj primeni, kada vakcina bude primenjena na ljudima, očekujemo da ćemo do jeseni to moći da sprovedemo, ali biće potrebno godinu dana ili više od toga za neku komercijanu upotrebu“.

Ambasador Norveške dodaje da je potreban širi konsenzus kako bi organizovano reagovali na globalnom nivou.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana