Brnabić: Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje Tanjug

Objavljeno: 19.12.2019. 08:48 Izmenjeno: 20.12.2019. 12:02

Zajedno sa novom Evropskom komisijom došla i nova energija po pitanju proširenja EU, izjavila je u Rimu premijerka Ana Brnabić i istakla da joj to daje razloge za optimizam da Srbija može očekivati mnogo jasnije signale za pridruživanje.

foto Tanjug

Brnabić je dodala da je  Samit Centralno-evropske inicijative veoma važan zbog regionalne saradnje i povezivanja, ali i zbog saradnje Srbije sa zemljama članicama EU, koje su i članice Inicijative i da je istaknuta  jasna opredeljanost za guranje dalje agende proširenja u okviru EU.

Brnabić na marginama Samita Centralno-evropske inicijative u Rimu razgovarala na odvojenim sastancima sa premijerom Italije Đuzepeom Konteom i novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem.

Brnabićeva i Konte, čiji je sastanak trajao duže nego što je bilo predviđeno, razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

Dvoje premijera razgovarali su o odnosima Srbije i Italije, jačanju ekonomske i političke saradnje, kao i evropskim integracijama Srbije i zajedničkom rešavanju izazova sa kojima se Evropa suočava.

„Na sastanku smo razgovarali o zaista dobrim vezama, ekonomskim i političkim, kao i o utiscima o njegovoj zvaničnoj poseti u martu ove godine, koja je i godina velikog jubileja – 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Italije i 10 godina strateškog partnerstva“, rekla je Brnabićeva novinarima.

Konte je boravio u martu ove godine u Srbiji, što je bila njegova prva poseta zvaničnom Beogradu, gde je razgovarao sa srpskim državnim vrhom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tada je izrazio posebnu zahvalnost Konteu na podršci evropskom putu Srbije.

„Izgovorio je jednu rečenicu zbog koje nisam mogao da sakrijem neku vrstu radosti i zadovoljstva. Rekao je da će Italija biti dobar i iskreni ambasador Srbije na njenom evropskom putu“, preneo je tada Vučić novinarima posle sastanka sa Konteom.

Premijerka Brnabić je pre nekoliko dana u Beogradu razgovarala s ministrom za evropske poslove Italije Vinčencom Amendolom i istakla da je čvrsta podrška Italije evropskom putu Srbije i stabilnosti regiona jedan od stubova uspešne bilateralne saradnje zemalja.

„Odnosi Srbije i Italije utemeljeni su i na čvrstoj ekonomskoj saradnji“, rekla je tom prilikom Ana Brnabić i naglasila da je Italija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i najznačajnijih stranih investitora Srbije.

Srbija i Italija ove godine obeležavaju značajan jubilej – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Brnabićeva je, na marginama Samita Centralno-evropske inicijative u Rimu, razgovarala i sa novim evropskim komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem, između ostalog, i o mogućnosti njegove posete Srbiji do kraja januara naredne godine.

Na samitu učestvuju i premijeri Albanije Edi Rama, Hrvatske Andrej Plenković, Crne Gore Dušan Markovič i Severne Makedonije Zoran Zaev, šef diplomatije Slovenije Miro Cerar…

Tema Samita Centralno-evropske inicijative su evropske integracije zemalja regiona, ekonomskoj saradnji.

Brnabićeva se u Rimu sastala i s premijerom Moldavije Jonom Čikuom.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana