Srbija dobila vladu – premijerka Ana Brnabić Studio B

Objavljeno: 29.06.2017. 19:15 Izmenjeno: 30.06.2017. 09:47

Poslanici Skupštine Srbije danas su većinskom podrškom izglasali vladu premijerke Ane Brnabić.Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je u parlamentu prisustvovao polaganju zakletve vlade Ane Brnabić, da očekuje da nova vlada bude uspešna.

Za vladu Ane Brnabić glasalo je od 212 prisutnih poslanika 157, 55 je bilo protiv među kojima i šest poslanika JS Dragana Markovića, dok uzdržanih nije bilo.

Brnabić i članovi njenog kabineta, kako je najavljeno, u 20.00 časova položiće zakletvu nakon koje će i početi da traje mandat novoj Vladi Srbije.

Vlada Srbije imaće 18 resora i tri ministra bez portfelja i radiće u sledećem sastavu:

Ana Brnabić, premijerka

Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade i ministar spoljnih poslova,

Nebojša Stefanović, potpredsednik vlade i ministar unutrašnjih poslova,

Rasim Ljajić, potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija,

Zorana Mihajlović, potpredsednik vlade i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture,

Dušan Vujović, ministar finansija,

Goran Knežević, ministar privrede,

Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,

Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine,

Aleksandar Antić, ministar rudarstva i energetike,

Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije,

Nela Kuburović, ministarka pravde,

Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave,

Aleksandar Vulin, ministar odbrane,

Zoran Ðorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zlatibor Lončar, ministar zdravlja,

Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja,

Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta,

Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja,

Slavica Ðukić Dejanović, zadužena za populacionu politiku,

Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju javnih preduzeća i

Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnologiju.

Izboru nove vlade prethodila je dvodnevna rasprava u parlamentu u kojoj je Brnabić iznela ekspoze i predstavila kandidate za sastav kabineta.

Brnabić je prilikom predstavljanja ekspozea i članova kabineta pozvala poslanike u Skupštini Srbije da se pridruže njenom timu u izgradnji boljeg života i budućnosti za sve građane, te poručila da će odluke svog tima braniti s dostojanstvom i dignitetom.

Digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj biće ključni prioriteti nove vlade, rekla je Brnabić koja je naglasila i da je ovo vlada kontinuiteta i da ima dobar osnov koji je postavila prethodna koju je vodio Aleksandar Vučić.

Nova vlada 15. je po redu od 1990. godine, kada je u Srbiji uveden višestranački sistem.

Nastavak  rasprave o izboru nove vlade

Skupština Srbije Skupština Srbije nastavlja  raspravu o izboru nove vlade, čiji ključni prioriteti će, kako je rekla mandatarka Ana Brnabić, biti  digitalizacija, obrazovanje i ekonomski razvoj.

Brnabić je predstavljajući ekspoze, rekla da bi bila ponosna ako bi se rezultati dosadašnje vlade ponovili za njenog mandata, ako je parlament izabere za novu premijerku.

Brnabić je u ekspozeu istakla da će njen kabinet raditi timski, da će odluke braniti s dostojanstvom i da veruje da rezultate njene vlade neće moći da ignorišu ni oni koji su se protivili njenom izboru.Istakla je da njen kabinet nastavlja na dobrim temeljima koje joj je ostavila vlada Aleksandra Vučića.

Ana Brnabić, inače, može da računa na podršku 129 poslanika SNS, odnosno liste „Aleksandar Vučić-Srbija pobeđuje“ kao i na glasove koalicionih partnera, što je najmanje 156 poslanika „za“.

Šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je juče da će ta partija svim srcem glasati za mandatarku Anu Brnabić i predložene ministre i podvukao da je mandatarka u politički život uvela novi stil, da na državu ne treba da se gleda stranačkim očima. Krajnji rok za formiranje vlade je 30. jun.

Vučić: Očekujem da nova vlada bude uspešna

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, nakon što je u parlamentu prisustvovao polaganju zakletve vlade Ane Brnabić, da očekuje da nova vlada bude uspešna.

Vučić je, na pitanje novinarke TV Pink šta očekuje od nove vlade, kratko rekao:

„Mnogo uspeha“.

 

One Response to “Srbija dobila vladu – premijerka Ana Brnabić”

  1. Dr Miggyy каже:

    Srbija je dovoljno izgubila vremena, više decenija kaska za Evropom, standard je oborio sve rekorde Evrope, sada smo na dnu dna. Vladi na čelu sa damom Brnabić, želim nama, da smanji te razlike sa Evropom, pa i gubljenje vremena bez onog „…trla baba lan, da joj prođe dan…(?) „. Bojim se da ova vlada nije dovoljno digitalizovana, tako da jedan čovek-ΛV s njom diriguje samo jednim dugmetom ili prekidačem (karikatura Corax: http://www.danas.rs/danasrs.1.html)? Ne sumnjam na ogromno zalaganje i rad Vlade, a da li to sve može da izdrži predsednik ΛV. On nastavlja da radi ono što je uspevao, na jedvite jade, da odradi i predhodnih pet godina vladanja vernog Tome. Rezultate njegovog dobrog rada osećaju najbolje glasači, tj. penzosi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana