Objavljeno: 12.04.2017. 09:09 Izmenjeno: 12.04.2017. 09:09

  (od 3. i 10.4) Čukarica – dvaput se javio gladalac sa primedbama na rad službe Katastra nekretnina Republičkog geodetskog zavoda na Čukarici. Kaže da im je podnet zahtev ali ta služba neće da ga prihvati bez kopije lične karte; zahtev je podnet na ime Ognjena Lazića iz Železnika preporučenom poštom, pa gledalac traži „da […]

 

(od 3. i 10.4) Čukarica – dvaput se javio gladalac sa primedbama na rad službe Katastra nekretnina Republičkog geodetskog zavoda na Čukarici. Kaže da im je podnet zahtev ali ta služba neće da ga prihvati bez kopije lične karte; zahtev je podnet na ime Ognjena Lazića iz Železnika preporučenom poštom, pa gledalac traži „da prisilimo službu da se ponaša po zakonu“. (Milorad)

Odgovor Sektora za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda

Po Vašem pitanju koje se odnosi na postupak podnošenja zahteva odnosno obaveze stranke da dostavi kopiju lične karte, obaveštavamo da sve Službe za katastar nepokretnosti postupaju u skladu sa Zakonom o državnom premeru i katastru.

Ovim zakonom je propisano da :

Baza podataka katastra nepokretnosti sadrži podatke o imaocima prava na nepokretnostima ime, ime jednog roditelja i prezime za fizičko lice, odnosno nazivu pravnog lica; prebivalište i adresu za fizička lica, odnosno sedište i adresu za pravna lica i jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj pravnog lica (član 70. Zakona)

Isprava za upis mora naročito da sadrži, osim ostalih neophodnih podataka, i prezime, ime i ime jednog roditelja, odnosno naziv, prebivalište, odnosno boravište ili sedište i jedinstveni matični broj građana, odnosno matični broj upisanog prethodnika i lica u čiju korist se upis zahteva (član 86. Zakona)

Zahtev mora biti potpisan svojeručno i može ga podneti jedno od sledećih lica :

1) lice u čiju korist se odlučuje o upisu;

2) upisani prethodnik;

3) svako lice radi zaštite svojih prava ili pravnih interesa

Zahtev za upis može podneti i treće fizičko ili pravno lice ili preduzetnik u korist imaoca prava na osnovu ovlašćenja datog od stranke.

O podnetim zahtevima Zavod vodi evidenciju koja, pored ostalog, sadrži i sledeće podatke o ličnosti: ime, ime jednog roditelja, prezime, prebivalište i adresa i jedinstveni matični broj građana. (član 122. i 123. Zakona).

Iz napred navedenog jasna je obaveza Republičkog geodetskog zavoda da uz zahtev mora pribaviti i podatke koji se nalaze u ličnoj karti lica iz kog razloga se ili očitava lična katra ili se fotokopira.

Služba je u obavezi da postupa u skladu sa navedenim članovima Zakona, a koji je obavezujući i za podnosioce zahteva, – kaže se u odgovoru Sektora za katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda.

Takođe, podsećamo da gradska služba ne može republičku službu „prisiliti“ ni na šta, ali je može zamoliti za kooperativnost, kao što je ovde slučaj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Petak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana