Vučić: Moje je da se borim da se Srbija podigne iz ovog nokdauna tanjug

Objavljeno: 09.05.2023. 09:45 Izmenjeno: 11.05.2023. 10:10

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je da je njegov zadatak da se bori da uradi sve što je u njegovoj moći da se Srbija podigne iz ovog nokdauna, “bilo na poene ili tehničkim nokdaunom“ i da na kraju pobedi sve koji joj žele loše. Predsednk je za TV Happy rekao i da niko ne zaslužuje […]

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izavio je da je njegov zadatak da se bori da uradi sve što je u njegovoj moći da se Srbija podigne iz ovog nokdauna, “bilo na poene ili tehničkim nokdaunom“ i da na kraju pobedi sve koji joj žele loše. Predsednk je za TV Happy rekao i da niko ne zaslužuje ovako lepu zemlju i ovako divne ljude, i da je zato ponosan što su mu upravo oni već 11. godinu najveći saveznik i što mu pružaju ogromnu podršku. Beskrajno sam im zahvalan, rekao je Vučić. “Moje je da se borim, da uradim sve što je u mojoj moći da se Srbija i iz ovog nokdauna podigne, bilo na poene ili tehničkim nokautom i do kraja pobedimo sve one koji žele Srbiji loše i da izvučemo zemlju, da nastavimo da radimo jer svojim radom to možemo da uradimo”, rekao je Vučić. Predsednik je dodao da su ranije ljudi samo merili nivo donacija, nivo pomoći sa strane, i naglasio da nam to više nije potrebno. “Sposobni smo svojim radom sve to da postignemo, zaradimo i steknemo. Navažnije što samo takav sistem napravili, da smo to uspeli da uradimo”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da uprkos tome što u Vladi Srbije ima dobrih kadrova ponekad zbog različitih stavova oko istih pitanja deluje kao „raštimovan orkestar“ i da će zbog toga ili doći do rekonstrukcije Vlade ili novih izbora. „Ono što ja zameram, a rekao sam to i Ani Brnabić, to je da mi se čini da ponekad Vlada, uprkos što ima dobrih ljudi, funkiconiše kao raštimovan orkestar“, rekao je predsednik Srbije tokom gostovanja na TV Hepi. Dodao je da su stavovi ministra različiti ne samo kada je u pitanju uvođenje sankcija Rusiji već i da postoje i neka druga neslaganja. „To su stvari koje ćemo morati da menjmo. Videćemo kako ćemo to rešiti, da li ćemo ići na izbore. Ja uvek izlazim u susret i političkim protivnicima. Hoćete izbore? Nemam problema. Dobićete. Samo kažite“, rekao je Vučić i ocenio da „šest meseci u istorijskom smislu nije dugačak period. Istakao je da će prema političkim protivnicima i onima koji drugačije misle uvek imati poštovanja i „da neće po svaku cenu čuvati fotelju“. „Ja mislim da je to poštovanje prema onima koji drugačije misle. Ja neću da budem kao Bojan Pajtić, čovek koji je čuvao fotelju sa četiri odsto do poslednjeg dana“, naveo je Vučić. Naveo je da opozicione političare ne zanima francusko-nemački plan za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine već da je jedino što ih zanima kako da ga napadnu. „Kao što ih danas nisu interesovalo da li ćemo imati policajce, učitelje i psihologe jedino što ih je interesovalo je da kažu ‘Vučiću otkinućemo ti glavu’ „, ocenio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su pucnjave koje su se dogodile u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i u okolini Mladenovca jedan od najtežih udaraca, koji je Srbija teško podnela, ali je istakao “da ćemo se podići“. „Pali smo, ali ćemo se podići“, poručio je Vučić. On je ukazao na veliki broj zemalja koje su se podigle nakon velikih tragedija, poput SAD nakon 11. septembra 2001. godine, Nemačke nakon upada u gimnaziju 2002. godine, ali i Norveške nakon što je Andres Brejvik pobio 77 ljudi. „Mi smo emotivan narod i ovo je stvarno pogodilo Srbiju, ali mi moramo da se podignemo. Ovo je tek poluvreme. Sada moramo da se vratimo i da se bavimo svojom ekonomijom, radom, napretkom naše zemlje. Moramo da zapamtimo tu decu koja su stradala, a ne decu monstrume“, istakao je predsednik za TV Hepi. On je dodao da društvo mora da očuva svoje slobodarske vrednosti i da živi normalno, ali i da ove tragedije nikada ne zaboravi. „Oni koji su to počinili dobiće zasluženo mesto, baš tamo gde im i jeste. Ne u naredne tri godine ili u narednoj deceniji, već do kraja života, a mi moramo da se posvetimo sebi, svojoj zemlji i da gledamo kako da idemo dalje“, rekao je Vučić. Podsetio je da je Srbija tokom NATO agresije izgubila 82 deteta, ali da je i tada morala da ide dalje i da gleda kako da se oporavi od toga. „Podići ćemo se i nikada ovu decu nećemo zaboraviti. Razgovaraćemo, da vidimo kako i na koji način da spomen obeležje napravimo, da njihova imena ostanu uklesana za sva vremena“, rekao je on. Govoreći o pregovorima oko KiM, Vučić je naveo da je razumeo tip prevare, kao i da očekuje velike probleme krajem meseca. „Pokušali su na prevaru da ponovo nešto uzmu od Srbije, a da Srbija ne dobije ništa“, rekao je on. Istakao je da je tokom pregovora u Briselu odgovorio da tako nešto ne može da prihvati i da nema problem sa tim da strada. Kada je reč o pisanju Njujork tajmsa, Vučić je rekao da je znao da je tekst o klanu Veljka Belivuka naručen pre pet meseci. Naveo je da je reč o svim lažima koje su već objavljene u domaćim medijima, ali da je prikrivena činjenica da je taj klan želeo njegovu smrt. „Razumeo sam trenutak kada je objavljen, baš u vreme briselskih razgovora, da bih dobio jasnu poruku jer ja znam kako oni to rade. CIA te sprema, CIA gleda. Ako ne budeš dobar i ako ne budeš poslušao, ovo ti je tek početak. Moj odgovor njima je: Ja sam poruku razumeo. Nisam vas se uplašio. Nisam ni fasciniran budalaštinama koje ste ispisali i uopšte vas se ne plašim. Boriću se za svoju zemlju“, poručio je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će biti na funkciji dok mu traje mandat, a nije isključio mogućnost da na sledeće izbore, umesto Srpske napredne stranke, izađe širi pokre. Vučić je rekao da se naslušao priča o tome da on nikada neće sići sa vlasti i istakao da zna koliko mu traje mandat i, kako je rekao, toliko će biti tu. Što se tiče njegovog naslednika na mestu predsednika SNS, Vučić je rekao da u toj stranci ima mnogo vrednih i marljivih ljudi. “Mislim da je to ubedljivo najbolja stranka u Srbiji sa najširom i najboljom kadrovskom strukturom, a da li može da bude bolje, može i mora. Zato mislim da je stvaranje pokreta mnogo važno, jer moramo da dobijemo neke nove ljude. Ljude koji nisu želeli da uđu u stranke, a žele da učestvuju u stvaranju moderne Srbije“, poručio je Vučić za TV Hepi. On je odbacio ideje da će se promeniti zakon i da će predsednika birati skupštinska većina. „Nemam namere niti ambicije da me bira parlament, iako sam to slušao bezbroj puta“, poručio je Vučić i dodao da će i kada ode sa čela SNS, ostati u toj stranci i pomagati joj. „Verujem da negde oko Vidovdana možemo da napravimo najveći politički skup nade i političke podrške našoj zemlji. Poput onoga što je bilo 19. aprila 2019“, kazao je. Dodao je da će učiniti sve da Srbija bude najbolja u regionu, da plate do kraja 2025, budu 1.000, a penzije 450 evra, da mu je cilj da se smanji neravnoteža u zaradama između Beograda i Novog Sada, s jedne strane, i centralne Srbije sa druge, da infrastrukturno izgradimo zemlju, da gradimo puteve, pruge, bolnice, škole i da pokušamo da stignemo do minimalnog koncenzusa oko zajedničkih ciljeva i da Srbija ide napred u svakoj sferi. “To ću ostaviti naslednicima, a oni samo da nastave tim putem. Ma ko bio“, rekao je Vučić. Na pitanje vidi li naslednika, odgovorio je da ne određuje on naslednike, nego narod. Takođe, poručio je da se SNS neće raspasti posle njegovog odlaska, navodeći da se oni ne cepaju i nikoga ne izbacuju.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbija podnela amandman na Rezoluciju Saveta Evrope kojom se štiti teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, i da neće putovati na sledeći samit SE u Rejkjaviku, ako taj amandman ne bude usvojen. Gostujući na TV Happy, Vučić je objasnio da u amandmanu piše da će se pored teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije, štititi i teritorijalni integritet svih ostalih članica Saveta Evrope. „Ako ga ne prihvate, neću da idem u Rejkjavik. Jano da nema nikakvih principa, vi radite svoj posao, mi ćemo svoj. Kažem im sve u lice, da su nas lagali i obmanjivali“, rekao je Vučić. Dodao je da promena spoljne politike koju je najavio posle glasanja u Savetu Evrope znači da su nam ubuduće najveći prijatelji Azarbejdžan, Gruzija, Kipar, Mađarska, Rumunija i Španija. „Sutradan posle glasanja došao je ministar iz azarbejdžanske vlade i primio sam ga, mada obično ne bih. Ali kao dokaz prijateljstva. U sredu dolazi Sijarto i isto ću ga primiti, iako nije isti nivo, jer je to nivo najviših prijatelja. Kao i ministra Španije, a za neke druge videćemo“, poručio je Vučić. “To mi je bio najteži sastanak u poslednjih 11 godina i Srbija je bila pod najstrašnijim pritiscima. Kada vidite napade na mene, nisam njima važan ja, njima je važno da Srbija slabi. Nisam ja kriv zato što sam nerazuman, zato što neću da dozvolim ono što oni predlažu a to je da ponekada Srbija izgubi sve a svi drugi dobiju sve. Nije to uvek slučaj da budem sasvim fer“, rekao je Vučić. Naglasio je da mi, ipak, ne možemo bez Evrope, jer imamo trgovinsku razmenu 60 odsto sa njom, a nekoliko stotina hiljada radnika rade u njihovim preduzećima. „Nemojte da se igramo, mora neko da bude racionalan“, poručio je Vučić. Kako je rekao, zahtevi oko uvođenja sankcija Rusiji ponavljaju se na svakom sastanku i to je deo evropske politike. Na pitaje kakvi nam pritisci predstoje, Vučić je odgovorio da ćemo to tek videti, jer tek sada predstoje razgovoril na tehničkom nivou sa Prištinom. „Biće mnogo pritisaka i očekujem ne laku situaciju za srpski narod u celom regionu. Posebno će u razgovorima sa Prištinom biti mnogo muka i problema“, kazao je Vučić. Dodao je da su evopski predstavnici želeli da predlože relativno fer rešenja za izbore na severu KiM. „Žozep Borelj je pokušao da objasni Aljbinu Kurtiju da nisu fer izbori na koje je izašlo tri odsto ljudi. Kurti je rekao da to nisu gradonačelnici sa velikim G, ali da će trajati dve godine, dok mu je Borelj rekao da će odmah imati sukob sa Srbima. Kurti je odgovorio da su to kriminalne strukture i da će sve to policija da reši, kao da su oni najdemokratskija zemlja na svetu“, objasnio je Vučić. Naglašava da su evopski predstavnici želeli da postave privremeno rešenje, pa da se formira Zajednica srpskih opština, a zatim da se, za nekoliko meseci, ponovo ide na izbore, jer će Srbi tek tada da se vrate. „Ma kakvi, jer čovek hoće krizu, zato iz svega moramo da se podignemo brzo, da bi imali dovoljno snage i vere da zemlju sačuvamo. Nadam se da neće biti sukoba na Kosovu, ali to što se nadam ne znači ništa, videćemo“, rekao je Vučić. Dodao je da su EU i KFOR korektno reagovali što se tiče mosta u Kosovskoj Mitrovici, ali da nas svakako čeka teško vreme.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana