Objavljeno: 30.12.2020. 17:04 Izmenjeno: 30.12.2020. 17:04

Gledateljka kaže da je komšija iznad nje četiri godine adaptirao stan i da od tada a ni sada ne poštuje kućni red i stalno pravi buku. I danju i noću deca lupaju i pomeraju stvari. Pita kome da se obrati? (Perka)   Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove su nam odgovorili sledeće:   Povodom  pitanja,  […]

Gledateljka kaže da je komšija iznad nje četiri godine adaptirao stan i da od tada a ni sada ne poštuje kućni red i stalno pravi buku. I danju i noću deca lupaju i pomeraju stvari. Pita kome da se obrati? (Perka)

 

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove su nam odgovorili sledeće:

 

Povodom  pitanja,  koje ste uputili putem e-mail-a ovom Sekretarijatu, a koje se odnosi  na uspostavljanje i poštovanje kućnog reda u zgradi ovim putem Vas obaveštavamo sledeće:

Skupština grada Beograda  je 19.11.2019.godine usvojila  Odluku o opštim pravilima   kućnog reda u stambenim  i poslovno stambenim zgradama na teritoriji grada Beograda (službeni list grada Beograda br.101/2019)

Članom 1. ove odluke uređuju se opšta pravila kućnog reda u stambenim i stambeno-poslovnim zgradama na teritoriji grada Beograda u skladu sa zakonom kojim se uređuje stanovanje i održavanje zgrada.

Pod kućnim redom, podrazumevaju se prava i obaveze stanara zgrade u cilju nesmetanog stanovanja i pravilnog korišćenja stambenog i stambeno-poslovnog prostora u zgradi, zajedničkih delova zgrade, zemljišta za redovnu upotrebu i katastarske parcele na kojoj je zgrada, korišćenja, upotrebe i čuvanja od oštećenja zajedničkih instalacija, opreme i uređaja zgrade, i održavanja čistoće, reda i mira u zgradi.

Ovom odlukom takođe se određuju i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade.

Članom 38. Odluke propisano je da poslove inspekcijskog nadzora vrši organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za inspekcijske poslove, preko komunalnog inspektora i organizaciona jedinica Gradske uprave Grada Beograda nadležna za inspekcijske poslove, preko građevinskog inspektora, u skladu sa Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada.

Komunalno-milicijske i druge poslove na održavanju kućnog reda uređenog ovom odlukom i kontrolu primene odluke u skladu sa Zakonom o komunalnoj miliciji i posebnom odlukom, vrši komunalna milicija.

U vršenju inspekcijskog nadzora, odnosno obavljanju komunalno-milicijskih poslova, nadležni inspektor, odnosno komunalni milicionar ima ovlašćenje da izda prekršajni nalog za prekršaje za koje su ovom odlukom propisane novčane kazne u fiksnom iznosu.

Na osnovu svega navedenog, pottrebno je da se vlasnici stanova, preko Upravnika, obrate nadležnoj komunalnoj inspekciji, koja će u skladu sa Odlukom, kao i Zakonom o stanovaljnju i održavanju stambenih zgrada preduzeti propisane mere protiv prekršioca kućnog reda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana