Objavljeno: 31.07.2020. 11:33 Izmenjeno: 31.07.2020. 11:33

Zašto se naplaćuje zatezna kamata na tri meseca, kad je stavljen moratorijum na kredite? (Zora) U skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema („Službeni glasnik RS“, broj 33/2020), tokom trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije, banke nisu obračunavale zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja (koja su uključivala kako potraživanja koja […]

Zašto se naplaćuje zatezna kamata na tri meseca, kad je stavljen moratorijum na kredite? (Zora)

U skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema („Službeni glasnik RS“, broj 33/2020), tokom trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije, banke nisu obračunavale zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja (koja su uključivala kako potraživanja koja je početak moratorijuma zatekao u statusu dospelosti, tako i potraživanja po anuitetima koji su dospeli u periodu moratorijuma). Po prestanku vanrednog stanja, banke i dalje nisu obračunavale zateznu kamatu na potraživanja koja su dospevala u periodu moratorijuma, dok su za potraživanja koja je moratorijum zatekao u statusu dospelosti, mogle da obračunavaju (i naplaćuju) zateznu kamatu. Kada je reč o redovnoj ugovorenoj kamati koja u smislu Zakona o obligacionim odnosima i Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, ne predstavlja ni naknadu, niti trošak, ona se obračunavala za vreme trajanja moratorijuma, u skladu sa zaključenim ugovorom između banke i klijenta.
Takođe Vas informišemo da je Odlukom o privremenim merama za banke radi ublažavanja posledica pandemije COVID-19 u cilju očuvanja stabilnosti finansijskog sistema („Službeni glasnik RS“, broj 103/2020) koja je usvojena na vanrednoj sednici Izvršnog odbora održanoj 27. jula 2020. godine, propisano da banka tokom trajanja moratorijuma ne obračunava zateznu kamatu na neizmireno potraživanje koje je dospelo za vreme trajanja moratorijuma. Na potraživanja dospela pre početka moratorijuma, zatezna kamata se obračunava, a po prestanku moratorijuma ravnomerno se raspoređuje na period otplate kredita i drugih proizvoda banke, odgovorili su iz Narodne banke.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana