Objavljeno: 27.12.2017. 16:26 Izmenjeno: 27.12.2017. 16:26

Gledateljka kaže da njen rođak ima problem, jer mu bivša žena ne dozvoljava da viđa dete po rešenju. Žalio se Centru za socijalni rad, međutim tamo ga šikaniraju.   Iz Gradskog centra za socijalni rad dobili smo sledeći odgovor: Zakonom je propisano da korisnik koji nije zadovoljan pruženom uslugom postupkom ili ponašanjem pružaoca usluge može […]

Gledateljka kaže da njen rođak ima problem, jer mu bivša žena ne dozvoljava da viđa dete po rešenju. Žalio se Centru za socijalni rad, međutim tamo ga šikaniraju.

 

Iz Gradskog centra za socijalni rad dobili smo sledeći odgovor:

Zakonom je propisano da korisnik koji nije zadovoljan pruženom uslugom postupkom ili ponašanjem pružaoca usluge može podneti pritužbu nadležnom organu, to je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje vrši nadzor nad radom organa starateljstva, takođe, može podneti pritužbu Zaštitniku građana koji u vršenju poslova iz svoje nadležnosti postupa u skladu sa ustavnim i zakonskim  ovlašćenjima, kao i direktoru Gradskog centra za socijalni rad.

Poveravanje maloletne dece u postupku vršenja roditeljskog prava kao i regulisanje viđenja roditelja i maloletnog deteta je u nadležnosti suda, što znači da sprovođenje i menjanje sudskih odluka nije u nadležnosti centra za socijalni rad, osim ukoliko u presudi nije izričito drugačije naglašeno.

Prema Porodičnom zakonu, član 61, pravo deteta je da održava lične odnose sa roditeljem sa kojim ne živi i to pravo može biti ograničeno samo sudskom odlukom kada je to u najboljem interesu deteta, odnosno kada su ti kontakti ugrožavajući po dete.

Roditelj kome je uskraćeno pravo na neometane kontakte sa detetom u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom, može kod suda pokrenuti izvršni postupak za izvršenje pravosnažne sudske presude, kao i postupak za izmenu modela viđanja i/ili postupak za izmenu odluke o poveravanju deteta.

Napominjemo da uskraćivanje prava deteta na neometane kontakte sa roditeljem sa kojim ne živi, u skladu sa pravosnažnom sudskom odlukom, može biti povod za pokretanje postupaka za zaštitu prava deteta kao i postupka za lišenje roditeljskog prava.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana