Sremska Mitrovica i Fruška gora – svetlost nebeska i ljubav božija Studio B

Objavljeno: 13.05.2018. 11:36 Izmenjeno: 14.05.2018. 11:48

Slatkim stazama rimskog cara Proba, Studio B krenuo je putem Sirmijuma. Za sve koji bi da provedu vikend van grada, Sremska Mitrovica i Fruška gora pružaju odličan užitak. Pored slatkih vina, ovo je jedino mesto u Srbiji gde možete da uživate u rimskim specijalitetima, a pre svega njihovom neobičnom hlebu.

Zašto je najčešće izgovarano ime u vinskim krugovima – ime rimskog cara Probusa? Legenda kaže da je to rimski imperator koji je zasadio prvi čokot na Fruškoj gori, a Sremce naučio da prave vino. Tragom te priče, krenuli smo put Sirmijuma.car-Probus.jpg-vanja

U Carskoj palati pred našim očima stvorili su se mladi rimski vojnici. Sa tim glumcima koji promovišu taj kraj sa osmehom prepričavamo kakav je osećaj biti „stari Rimljanin” u 21. veku. Od njih saznajemo da su u to vreme samo odabrani uživali u vinu, a da je vojska samo sadila vinograde i ratovala.rim--predstava

Jedna od atrakcija Sremske Mitrovice jeste spomenik „Mangulica i pulin”. Ne postoji onaj ko se nije zatrčao da baš tu uradi selfi, pa da se zapita jesu li to mangulica i njeno prase, ili kad se čovek bolje zagleda, mangulica i mali pas koji je čuva. Ovde se često slikaju i mladenci. Mlada, kako nam je objasnio vodič Milan Janošević, zajaše mangulicu, a mladoženja pulina. U ime plodnosti i vernosti…mangulica.jpg-vanja

Na moju znatiželju jesu li Rimljani uživali u mesu mangulice, on sa osmehom odgovara potvrdno i dodaje da su oni baš u svemu uživali. Donosili su led s planina da bi rashlađivali vino, a uživali su i u mesu od divljači koje oko Sremske Mitrovice i te kako ima.

„I to nije sve, sada ćete probati fenomenalan rimski hleb. Dole u pekari…” Na naše iznenađenje u obližnjoj pekari zaista se prodaje rimski hleb. Piše velikim slovima.rimski-hleb.jpg-vanja

Svako može da proba parče-dva, ma koliko želi… Ukus je neverovatan. Eksplozija. Začini, vino, lovorov list, na kojem se hleb peče. A ko kupi hleb, po ceni od 200 dinara, dobije i recept. Kasnije smo u jednoj od vinarija probali taj hleb s raznim slanim i slatkim namazima, pre svega s medom. Tako su uživali stari Rimljani na našem podneblju…

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za Studio B da su tradicija i vinarstvo ono na čemu treba da se zasniva turistička ponuda tog dela Srbije. On podseća da se tamo održava Festival vina, što utiče na ekonomiju. Ljudi, kako kaže, dođu, probaju neka vina, potroše malo para…

I na kraju, ne zaboravimo koliko zanimljiva turistička ponuda, koja uključuje istoriju i odličnu hranu i piće, mami svetske turiste, u to smo se uverili kolega snimatelj Predrag Surčulija i ja šetajući Mitrovicom. Samo u Sremskim Karlovcima ima dvadesetak vinarija. U jednoj od njih otkrivena nam je tajna – za flašu vina potrebno je oko 600 zrna grožđa. Razmišljajte o tome…

autor Valentina Milenković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana