Obeležen Međunarodni dan migranata Tanjug

Objavljeno: 18.12.2019. 13:40 Izmenjeno: 18.12.2019. 21:16

Svi ljudi moraju imati jednaka prava u državi u kojoj trenutno borave, a to je politika kojom se Srbija i Ministarstvo za rad, zapošlavanje, boračka i socijalna pitanja vode od kada je na čelo Vlade došao predsednik Vučić i time će nastaviti da se vodi i u budućnosti, poručio ministar Zoran Ðorđević na konferenciji povodom obeležavanja Međunarodnog dana migranata.

 

Kako je naveo, kroz našu zemlju prošlo je preko milion migranata i migrantska kriza predstavljala je zaista veliki izazov. „Srbija je preduzela ozbiljne mere kada je u pitanju adekvatno zbrinjavanje migranata i u tome se pokazala kao najbolji domaćin, dok su druge zemlje podizale zidove i branile njihovo kretanje“, kazao je Đorđević.

Zbog toga je, dodao je, Srbija dobila poštovanje Evropske unije na visokom nivou.

Pomenuo je da se na narod s empatijom odnosi prema migrantima, jer je i sam iskusio šta znači kad na silu mora da napusti svoju zemlju, a koliko je od pomoći „kad vam neko pruži mogućnost da započnete novi život“.

Đorđević je naveo da resorno ministarstvo brine o maloletnim migrantima bez pratnje i u skladu sa Konvencijom o pravima deteta, Konvencijom o statusu izbeglica i sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i u skladu sa našim zakonodavstvom, dosadašnja briga o maloletnim migrantima, kao i planovi u budućnosti, pokazuju da smo na dobrom putu.

Ministar je naveo da je donet pravilnik o načinu postupanja prema maloletnim migrantima, od momenta kada uđu u zemlju, do momenta kada je napuste.

Taj je pravilnik, dodao je, odlukom EU preveden i na druge jezike i koristi se u drugim zemljama koje se bore sa istim problemom i to za nas predstavlja veliki uspeh.

Đorđević je rekao i da su za rezultate u migracionoj politici Srbije zaslužni i UNHCR, Evropska unija, ali pre svega centri za socijalni rad koji su brinuli o migrantima na čemu je Ministarstvo veoma zahvalno.

„Verujemo da će se migranti, koji su boravili u našoj zemlji, sećati Srbije pre svega po gostoprimstvu. Ministarstvo ostaje dosledno svom planu i politici koju vodi ova država, a to je da ćemo svima kojima je pomoć potrebna istu i pružiti, a onima žele da ostanu u našoj zemlji i steknu određene uslove, omogućiti i to“, zaključio je Ðorđević.

Direktorka Gradskog centra za socijalni rad u Beogradu Zorica Pavlović uručila je ministru zahvalnicu za kontinuiranu podršku i pomoć koju je ukazao od početka svog mandata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana