Zvezda i Partizan izneli zahteve u interesu srpskog fudbala Tanjug

Objavljeno: 21.06.2021. 22:35 Izmenjeno: 22.06.2021. 15:13

Rukovodstva naša dva najveća fudbalska kluba Crvene zvezde i Partizana održali su  sastanak sa ciljem usaglašavanja stavova oko veoma bitnih tema za razvoj fudbala u Srbiji kao i dva kluba

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju dostavljenom medijima, sastanak je održan u duhu dobrih odnosa koje najveći klubovi naše zemlje treba međusobno da neguju.

„Brzo i lako smo usaglasili stavove i shodno tome zajedničke predloge pre održavanja skupštine Zajednice Superlige o kojima obaveštavamo javnost i sa kojima ćemo izaći zajednički na sutrašnju sednicu Skupštine“, navodi se u zajedničkom saopštenju i dodaje:

„Zahtevamo aktivnu komunikaciju FŠ sa svim klubovima Superlige Srbije, a posebno sa naša dva kluba koji su nosilac i motor razvoja klupskog, a samim tim i reprezentativnog fudbala kako bi izbegli da se ponovi prošlonedeljni slučaj donošenja bitnih odluka u vezi nacionalne lige bez ikakve prethodne komunikacije sa klubovima.“

Iz Zvezde i Partizana ističu da je takođe neophodno je da se razdvoje Zajednice klubova Superlige i Prve lige Srbije, kao i da se sastanci Superlige održavaju najmanje jednom mesecno kako bi svi klubovi imali priliku da učestvuju u procesu odlučivanja i rade u najboljem interesu elitnog takmičenja srpskog fudbala.

„Svi predstavnici klubova treba da budu u Izvršnom odboru obe zajednice. Takođe predsednici naša dva najveća kluba moraju imati mesto u svim najvišim organima FŠ. Podržavamo izbore na svim nivoima u okviru Fudbalskog saveza Srbije“, dodaje se.

Večiti rivali istakli su i da cene i pohvaljuju poboljšanje ugovora za TV prava na 24 miliona evra za period od tri godine, a kao i da je neophodno je definisati kriterijum za raspored TV prava po uzoru na najbolju evropsku praksu.

„Smatramo da je neophodna Izmena aktuelnog statuta FŠ, odnosno ponovno usvajanje statuta koji je bio na vaznosti do 2016. godine, a koji je usklađen sa važećim preporukama i stavovima UEFA. Ukinuti namet na prihod klubova od transfera taksom od tri posto kojom se između ostalog krši pravilo o zabrani učešća treće strane prilikom transfera.“

Kako navode, FŠ treba da konsultuje dva najveća kluba oko svih bitnih strateških pitanja.

„Pravilo o četiri stranca ne treba ograničavati brojem stranih igrača u protokolu već isključivo na terenu. Finalni meč Kupa Srbije usled značaja takmičenja igrati uvek u Beogradu kao glavnom gradu prema uobčajenoj evropskoj praksi“, navodi se.

Večiti rivali predlažu da od sezone 2022/23  Supeliga broji 12 klubova i bi liga posle odigrana 22 kola imala plej-of i plej-aut sa dodatnih 11 kola.

„Duboko verujemo da su nasi zahtevi u interesu srpskog fudbala te očekujemo hitnu realizaciju istih od strane FŠ i Zajednice Superlige“, zaključuje se u zajedničkom saopstenju FK Partizan i FK Crvena zvezda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 1°C

Vedro

Subota
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 1°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana