Zvaničnici stižu u Beograd Tanjug

Objavljeno: 09.10.2021. 11:48 Izmenjeno: 10.10.2021. 13:01

U Beograd stižu zvaničnici zemalja članica Pokreta nesvrstanih i posmatrača, na skup kojim će u ponedeljak i utorak biti obeleženo šest decenija tog pokreta

foto Tanjug

Dolazak na konferenciju u Beograd potvrdilo je više od 100 delegacija, na čelu oko 45 delegacija biće minisitri spoljnih poslova, očekuje se nekoliko predsednika i premijera, i ovo će biti najveći multilateralni skup u Evropi ove godine.

Domaćini Samita, koji će u ponedeljak i utorak biti održani na Sajmu, su Srbija i Azerbejdžan.

Beograd svoje goste dočekuje, kao i pre šest decenija, sa zastavama svih zemalja učesnica koje se mogu videti duž auto-puta kroz i u centru grada, što je i prilika za mnoge građane da se upoznaju sa zastavama država koje nemaju prilike često da vide.

 

Vučić:Lideri nesvrstanih zemalja u Beogradu veliki uspeh Srbije

Predstojeći skup nesvrstanih zemalja koji će biti održan u ponedeljak u Beogradu, predsednik Aleksandar je ocenio kao veliki uspeh Srbije.

Srbija će u trenutku zaraze korona virusom, imati, rekao je predsednik, više od 100 gostiju iz više od 50 zemalja.

To će biti najveći skup u, kako je rekao, „ne znam koliko decenija“.

Nabrajući najviše zvaničnike sa svih kontinenata, od Indije, Irana, Indonezije, preko Evrope, do Afrike, Kariba…predsednik je istakao da je reč o veoma važnim zemljama za Srbiju.

„Srbija ne može da napravi nameštaj jeftiniji od Ikee, jer to nije lako, ali sa našim prijateljima iz afričkog i arapskog sveta, pa i iz Azije, možemo bezbroj stvari da napravimo“, rekao je Vučić u obraćanju novinarima nakon sednice stranačkog Predsedništva.

On je pozvao građane da pokažu postovanje za goste iz sveta.

„Da svi zajedno pokažemo postovanje za naše goste iz 105 zemalja sveta, da pokažemo gostoljublje i gostoprimstvo Beograda i Srbije na ponos svih naših građana. I to će značiti mnogo novih prilika za boljih život naših ljudi“, poručio je Vučić.

 

Indija i Srbija dve najbrže rastuće ekonomije

Ambasador Indije, jedne od pet zemalja, zlatnih osnivača Pokreta nesvrstanih, Sandživ Koli izrazio je  veliko zadovoljstvo time što se upravo u Beogradu obeležava šest decenija od osnivanja Pokreta i naglasio da će to biti prilika da predstavnici više od 100 delegacija pošalju poruku solidarnosti ali i da se razgovara o produbjivanju ekonomske saradnje, što je pravi trenutak za Srbiju i Indiu kao dve najbrže rastuće ekonomije u svetu.

“Budućnost nam je sjajna i ako svi budemo radili zajedno tada će i budućnost Pokret nesvrstanih biti sjajna”, rekao je ambasador za Tanjug i izrazio zadovoljstvo saradnjom Indije i Srbije kao i nivom i učestalošću kontakata zvaničnika dveju zemalja u poslednjih pet godina, uz ocenu da treba maksimalno iskoristiti povoljan trenutak u kojem su obe zemlje dve najbrže rastuće ekonomije u svetu.

U tom svetlu naglasio je da skup u Beogradu vidi, ne samo kao priliku da se pošalje poruka solidarnosti, nade, posebno za mlađe generacije, da smo svi spremni da se suočimo sa izazovima, već i za povezivanje biznis zajednice.

“Važno je da se se lideri sastaju i sa biznis zajednicom. U tom smislu vidim dodatni značaj skupa u Beogradu. Indija i Srbija su dve najbrže rastuće ekonomije u svetu, to je momenat koji treba da iskoristimo i da ga pretvorimo u dobrobit za obe strane”, rekao je ambasador Koli.

Uprvo zato je, kako kaže, važno da se biznis zajendnice Indije i Srbije bolje upoznaju, da saznaju mogućnosti i potencijale ulaganja na obe strane, da imaju obrazovane i strucne kadrove i da zajedno mogu mnogo toga da uradimo.

Prema rečima ambasadora, cilj je da se nivo odnosa zadrži, kao i veze dveju zemalja za koje može da se kaže da su kao porodične.

Podsetio je da je u Indiji pre desetak dana bio ministar spoljnih poslova Nikola Selaković da se sastao sa visokim zvaničnicima i liderima u sektoru i idustrije, kao i da su se u poslednjih nekoliko dana naši šefovi diplomatija sastali više puta, na različitim skupovima od kojih je poslednjih bio u Njujorku.

Ambasador je naglasio da je Indija kao zemlja koja je jedan od osnivača Pokreta srećna da se nađe ovde u Beogradu na skupu u čas njegovog osnivanja, kao i da Pokret iz godine u godinu jača, da je relevantan, da se broj članica povećava, ali i izazov,i imajući u vidu rastućih terorizam, klimatske promene, pandemiju …

Koli je naveo da upravo svi ti izazovi koji ne poznaju granice, a neki od njih su zajednički, govore da je neophodno da se svi kordiniraju i rade zajedno, što je u pravo i potreba sažeta u platformi Pokreta nesvrstanih.

“Počeli smo 1961. godine kada smo imali jasnu blokovsku podeljenost, svet se od tada promenio, … mnoge zemlje kao sto su osnivači Pokreta, Indija i Srbija su se promenile, imamo veće poštovanje u svetu nego što smo jedno vreme imali, neke članice bolje su pozicionirane, njihov glas postao je snažniji”, podsetio je ambasador Kol.

On je naglasio da je Indija uvek verovala da je svet jedna velika porodica, da je potrebno da se svi borimo za opšte dobro, jednakost … za jačanje multilateralizma, slobodu odlučivanja, pravo glasa.

Naglašava da Pokret treba da bude i jači, da je da treba da reflektuje stvarnost današnjice – dinamičnog društva u kojem živimo, u kojem neke zemlje napreduju, za razliku od drugih koje čak i propadaju.

“Za Pokret nesvrstanih sve zemlje su jednake, svaka zemlja je bitna, bila ona mala ili velika, svaka zemlja članica i lider ima svoju ulogu i treba da se posveti njegovom jačanju”, rekao je on.

Ambasador je prokomentarisao i, kako je ocenio, jake ekonomske i političke veze dveju zemalja i postojanje mnogih istorijskih i kulturnih veza, ali je naglasio i potrebu da se radi na jacanju međusobnih veza između ljudi.

Svaki aspekt saradnje je vazan, kao i investicije, rekao je Koli i dodao da je u Indiji, sećanje na vreme kada su bili jedan od glavnih osnivača Pokreta, urezana u sećanja i srca Indijaca, te da će upravo iz tog razloga delegacija koja stiže u Beograd biti na visokom nivou – biće to specijalni izaslanik premijera – državna ministarka za spoljne poslove Meenakshi Lekhi.

Bez Beograda i Kaira i svet i pokret bili bi drugačiji

Pokret nesvrstanih, a samim tim i ceo svet bili bi drugačiji bez Beograda i Kaira, ocenio je ambasador Egipta Amr Alguvejli povodom velikog skupa koji će u ponedeljak početi u Beogradu u znak sećanja na 60 godina od osnivačke konferencije Pokreta.

„Svet bez kolonijalizma, sa suverenim članicama u UN nikada ne bi bio moguć da nije bilo Kaira i Beograd,a a veliku zaslugu u tome imaju svi lideri pokreta“, rekao je Alguvejli za Tanjug.

Prema njegovim rečima, organizovanjem Samita u znak sećanja na 1. septembar 1961. godine i prvu konferenciju Pokreta nesvrstanih ne slavi se samo istorija, već se stvara vizija budućnosti Pokreta koji iako nije tako vidljiv i dalje ima značajnu ulogu u svetu.

Skup, za koji se prijavilo više od 100 stranih delegacija a na kome će Egipat predstavljati zvanice na visokom ekspertskom nivou, biće kako kaže prilika da se, kako kaže prisetimo, rekaputuliramo stvari iz više uglova, identifikujemo najbolja iskustva i iz njih učimo kako bi i Pokret bio efikasniji.

„Ideja Pokreta oblikovala je svet i donela istinske vrednosti,a principi na kojima je zasnovan, iako danas nemamo hladni rat, i dalje su isti a tiču se poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, rekao je ambasador i naglasio da je dobro što bi Pokret bio tu i branio bi osnovne principe i kada bi došlo do eskalacije sukoba i novih podela.

Kaže da je Pokret danas možda manje vidljiv, ali da to ne znači da je manje efikasan.

„Jasno da nema lidera kao što su bili Tito, Naser i Nehru koji su ga učniil izuzetnim, ali to ne znači da je misija Pokreta, iako u drugačijoj formi i okruženju, nije efektivna“, rekao je ambasador.

Podsetio je da su članice Pokreta u svetu među prvih 10 zemalja koje učestvuju u mirovnim misijama.

Srbija u Evropi ima jednu od njavažnijih uloga po učešću u multidimenzionalnim mirovnim misijama, a Egipat u svetu, rekao je ambasador i dodao da su aktivnosti na očuvanju svetskog mira, stabilnosti i borbi protiv nuklearnog naoružanja veoma uspešne aktivnosti Pokreta ali ne tako jasno prepoznatljive.

Ambasador je podsetio da su UN glavna i osnovna platforma koja okuplja sve zemlje.

„Jače UN znače jači Pokret nesvrstanih, jači Pokret nesvrstanih znači jače UN što je od korist za ceo svet, ne samo za 120 + članica i zemlja posmatrača“, rekao je ambasador koji je u karijeru gradio i kao član egipatske misije u UN u Ženevi i Njujorku.

Aktivnosti Pokreta, skreće pašnju, čiji je akcenat na političkim i strateškim pitanjima, preklapaju sa aktivnostima geopolitičke grupe G77 baziranim na ekonomskim i socijalnim temama kao i onim vezanim za klimatske promene, životnu sredinu . . .

Alguvejli je naglasio da je osim ekonomske saradnje među članicama neophodno produbljivati i kulturnu saradnju a izrazio je i očekivanje da će skup biti prilika da se podrže ideje o saradnji arhiva zemalja osnivača kao i da se sva osnivačka građa upiše na Uneskovu listu Pamćenje sveta.

Podsećajući na činjenicu da je pripremni sastanka za osnivački samit u Beogradu odžan u Kairu par meseci pre, ambasador je naglasio da to urpavo pokazuje bliskost dva glavna grada u pokretanju inicijative.

„Iz tog razloga dva grada moraju da jačaju veze, a u poslednja četiri meseca imali smo četiri ministarske posete, zvaničnici Srbije bili su u Egiptu a dva guverenera Južnog Sinaja i Aleksandrije sa velikom ekonomskom delegacijom u Srbiji“, rekao je ambasador.

„Nivo saradnje na svim poljima je bez presedana u poslednje vreme, kao u najsjanija vremena, što je veoma veliki kompliment“, rekao je Algivejli i izrazio uvrenje da će biti još više aktivnosti u mesecima koji dolaze.

 

Pokret nesvrstanih važan, posebno za manje zemlje

Ministar spoljnih poslova Maldiva Ahmed Halil, koji će učestvovati na Samitu Pokreta nesvrstanih u Beogradu, istakao da je multilateralizam najvažniji za male zemlje, i da je, u tom smislu, uloga Pokreta važna i danas kao i pre 60 godina, kada je osnovan.

„Mi smo veoma mala zemlja, a za male zemlje multimateralizam je ključ za razvoj i bezbednost“, rekao je Halil za Tanjug po dolasku u Beograd.

On je naveo da je Pokret igrao važnu ulogu u svetu, a i danas 60 godina nakon osnivanja, i dalje je važan.

Kada je reč o odnosima Srbije i Maldiva, Halil je rekao da su to dve geografski udaljene zemlje, ali konstatovao da je mnogo turista iz Srbije koji posećuju Maldive, ukazujući da ta zemlje zavisi upravo od turizma.

„Ima prostora za saradnju i u turizmu, ali i u sektoru trgovine postoje stvari koje možemo da uvozimo iz Srbije. Radujemo se toj saradnji i ja ću tokom posete imati razgovore sa mojim kolego o tome kako možemo da unapredimo saradnju“, rekao je Halil.

Ministar spoljnih poslova Nepala stigao u Beograd

Među zvaničnicima koji su, povodom održavanja Samita Pokreta nesvrstanih danas doputovali u Beograd, je i ministar spoljnih poslova Nepala Narajan Kadka.

Po sletanju na beogradski aerodrom „Nikola Tesla“, Kadka je za Tanjug rekao da je danas svet podeljen, možda ne toliko ideološki, koliko geoekonomski i geopolitički, i da je Pokret postao važniji nego što je bio kada je osnovan.

„Moramo da vratimo ulogu koju je Pokret imao. Nadamo se da, kada budemo ujedinjeni, možemo da imamo uticaj na održavanje mira i novog poretka, koji bi bio svet jedinstva i jednakosti“, rekao je Kadka.

Svet mora biti takav da se otvorena pitanja rešavaju miroljubivo i dijalogom, dodao je on.

„Međunarodni odnosi postali su fluidni i vreme je da reformišemo našu ulogu“, uveren je Kadka.

Svi da se pridržavaju principa Pokreta zarad mira u svetu

Kambodža je članica Pokreta nesvrstanih od samog osnovanja, pridržava se principa koje baštini i sledi ih u svojoj spoljnoj politici, izjavio je danas ministar spoljnih poslova i izaslanik premijera Kambodže, Ouč Borit, po dolasku u Beograd, gde će učestvovati na Samitu povodom šest decenija od osnivanja Pokreta.

„Mi koristimo te principe za rešavanje regionalnih konflikata, jer svi konflikti treba da se rešavaju miroljubivo, diplomatskim putem, dijalogom, bez nasilja, rekao je Borit.

On je poručio da sve zemlje treba da se pridržavaju principa Pokreta nesvrstanih, zarad mira u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana