Zukorlić: Potrebno zakonsko rešenje za dualno obrazovanje Tanjug

Objavljeno: 12.08.2016. 18:26 Izmenjeno: 12.08.2016. 18:26

Zakonska rešenja za dualno obrazovanje u Srbiji treba da predlože zajednički resorno ministarstvo, Privredna komora Srbije i Nacionalna služba zapošljavanja, smatra predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj Muamer Zukorlić.

U Programu rada tog odbora dostavljenom svim relevatnim institucijama,  pojedinicima i medijima, Zukorlić predlaže da taj posao treba da bude urađen u periodu od septembra do kraja decembra 2016.

„Za fleksibilno tržište rada neophodan je fleksibilan sistem obrazovanja“, naveo je Zukorlić i ističe da dualno obrazovanje znači uspostavljanje novog sistema srednjeg stručnog obrazovanja.

Nastava bi se, podseća, odvijala delom u školi, delom kod poslodavca.

Kao snage u tom procesu vidi finansijsku podršku iz EU, zahteve tržišta za inovacijama, podršku javnosti za rešavanje pitanja nezaposlenosti, zaintresovanost mladih da nađu posao, dok su slabosti, ističe, nedovoljan broj stručnjaka iz oblasti obrazovanja, loša organizacija zvaničnih škola, loša politika upisa…

Zukorlić se u Programu rada osvrnuo i na visoko obrazovanje.

Smatra, naime, da bi u prvoj polovini 2017, skupštinski Odbor trebalo da razmatra promenu zakonske regulative koja se odnosi na preporuke ENQA (European Ašociation for Quality Ašurance in Higher Education) za promenu načina i izvođenja akreditacije u Srbiji.

Zukorlićev Program obuhvata i inkluzivno obrazovanje, jezičku kulturu u obrazovanju i položaj manjinskih zajednica, mrežu predškolskih i školskih ustanova u Srbiji u svetlu novih demografskih promena…

Inače, ranije danas Zukokrlić je novinarima u parlamentu rekao da je namera da se dobije što više ideja i sugestija u narednih mesec dana, kako bi posle toga akt ušao u proceduru, bio razmotren i usvojen u verziji za koju se odluči većina članova Odbora.

Najavio je da će pomenuti Program biti objavljen na zvaničnom skupštinskom sajtu, tako da će svi zaintresovani moći da se uključe u rapsravu i da daju svoje ideje.

„Ne krećemo od nule, ne izmišljamo toplu vodu, uvažili smo strategije, ali isto tako smo nastojali da obuhvatimo i ono što je novo ponuđeno u ekpozeu, pre svega kada je reč o dulanom obrazovanju“, kazao je Zukorlić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Delimično oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana