ZTE najavila korake protiv „nepoštene američke kazne“ Tanjug

Objavljeno: 20.04.2018. 10:04 Izmenjeno: 20.04.2018. 10:04

Kineska tehnološka kompanija ZTE saopštila je danas da neće prihvatiti „nepoštenu“ kaznu SAD-a vezanu za njen izvoz telekomunikacione opreme u Severnu Koreju i Iran, i da će rešenje tražiti putem pravnih kanala, prenosi agencija AP.

AP Photo/Mark Schiefelbein

Ministrarstvo trgovine SAD-a je u ponedeljak uvelo sedmogodišnju zabranu isporuka američkih tehnoloških komponenti tom kineskom državnom preduzeću, nakon što je utvrdilo da je kompanija platila bonuse zaposlenima uključenim u spornu izvoznu šemu, umesto da ih kazni kao što je obećano 2017. godine.

ZTE je u današnjem saopštenju navela aktivnosti koje su preduzete tokom poslednje dve godine kako bi se istražile i ispravile stvari, dodajući međutim da je Ministarstvo trgovine SAD reagovalo ne dajući kompaniji vremena da završi taj proces.

„Pre nego što je proces zaključen, Kancelarija za industriju i bezbednost uvela je najstrožu sankciju protiv kompanije. To je izuzetno nepošteno prema ZTE-u i mi to ne možemo da prihvatimo“, piše u saopštenju.

Kazna, kako se dodaje, „ne samo da ugrožava postojanje ZTE-a, već nanosi štetu i interesima poslovih partnera ZTE-a, među kojima je i veliki broj američkih kompanija“.

Uprkos postupku američke vlade, ZTE neće odustati od traženja rešenja i uverena je da putem „svih zakonom dozvoljenih sredstava“ može zaštiti prava kompanije, njenih radnika i kupaca, navodi se u saopštenju.

ZTE se u martu 2017. godine izjasnila da je kriva i prihvatila da plati kaznu od 1,19 milijardi dolara za isporuku opreme Iranu i Severnoj Koreji zbog kršenja američkih propisa, prenosi AP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana