Žrtve osiromašenog uranijuma Tanjug

Objavljeno: 08.10.2020. 14:19 Izmenjeno: 08.10.2020. 14:20

Bivši oficir italijanske vojske Marko Diana, umro je u pedesetoj godini života, a njegova rana smrt došla je na prve stranice dnevnih novina, jer je podlegao raku limfnog sistema, bolesti koja se dovodi u vezu sa osiromašenim uranijumom i vojnom službom.

Kako piše list “Il Fato Kotidijano”, Marko Diana služio je u vojnim misijama u Somaliji i na Kosovu, a po povratku kući razboleo se, pa je kao težak bolesnik godinama vodio bitku sa vojnim vlastima i administracijom, koji ne priznaju da su maligna oboljenja posledica vojne službe u oblastima zagađenim osiromašenom uranijumom.

Ovakve slučajeve u Italiji zovu “Balkanski sindrom”. Prvi oboleli pojavili su se 2001. godine, nakon što su se kući vratili vojnici koji su bili u misijama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

Devedesetih godina Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo su bombardovani od strane NATO-a municijom koja je sadržavala osiromešeni uranijum.

Prema organizaciji “Vojna opservatorija” u Italiji se, od devedestih do danas, razbolilo od kancerogenih oboljenja 7500 vojnika koji su učestvivali u vojnim misijama u ratnim zonama, a 366 je preminulo.

Država to jest vojne vlasti ne priznaju generalno da su maligne bolesti vojnika posledica njihovog službenog boravka u područjima zagađenim osiromašenim uranijumom, pa se svaki oboleli mora boriti sam i tužiti vojne vlasti da bi, prvo, bolest bila priznata kao posledica vojne službe i drugo, da bi dobili odgovarajuću odštetu i posebnu penziju.

Do sada je 119 nekadašnjih vojnika, obolelih od malignih obolenja, tužilo i dobilo odštetu od ministarstva odbrane.

Preminuli oficir Marko Diana je jos 2013. godine objavio na svojoj Fejsbuk stranici da je morao da proda kuću da bi mogao nastaviti lečenje.

One Response to “Žrtve osiromašenog uranijuma”

  1. Mile каже:

    Вучићу да си нешто урадио у Вашингтону требао си безусловно добити надокнаду за наше људе
    који су болесни ради њиховог зверског бомбардовања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana