Zoran Đorđević novi ministar odbrane

Objavljeno: 02.03.2016. 08:23 Izmenjeno: 02.03.2016. 08:23

Dosadašnji državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević izabran je danas u Skupštini Srbije za novog ministra odbrane.

Ðorđevića je podržalo 165 poslanika, dok je osam bilo protiv, a glasalo se prozivkom.

Đorđević je nakon glasanja položio zakletvu.

On je na to mesto izabran umesto Bratislava Gašića, koga je parlament zbog seksističkog komentara na račun jedne novinarke razrešio funkcije 5. februara, na predlog premijera Aleksandra Vučića.

 

Vučić: Đorđević garancija stabilnosti sistema 

 

Zoran Đorđević je, rekao je Vučić obrazlažući svoj predlog u Skupštini Srbije, dobar izbor, jer je reč o marljivom, posvećenom radniku i timskom čoveku, masteru ekonomskih nauka, članu MENSE, koji govori engleski i ruski i koji je završio školu nacionalne odbrane.

Vučić je rekao da je, bez obzira što će ubrzo biti raspisani izbori, vladi važno kako će sistem vojske funkcionisati do maja, kad će nova vlada izabrati svoje ministre, budući da je Srbija u „ne jednostavnoj situaciji zbog migrantske krize“, kao i zbog toga što ministar odbrane ima specifičan položaj.

On je istakao da sistem odbrane ima teskoća, ali i manje problema nego ranije i u kojem se svi ponašaju odgovorno i razumeju potrebe Srbije.

„Ne znamo kakvi će biti rezultati izbora, neizvesni su, i zato će onaj ko bude dobio narodno poverenje moći da predloži bilo koga drugog, možda i Đorđevića“, rekao je Vučić.

Istakao je i da ministar odbrane ima specifičan položaj u odnosu na sve druge ministre, jer se pored svog ministarstva, stara i o vojsci, a odgovara skupštini i vladi, ali i predsedniku Republike.

Vučić je rekao da Srbija treba da ima ministra odbrane, budući da se nalazi u „ne jednostavnoj“ situaciji zbog migrantske krize i još se ne zna da li će biti potrebno uključivanje vojske u taj težak i odgovoran posao.

„Važno je da se bez ikakvih turbulencija prođe ne lak period za nas, posebno zato što ne znamo šta će biti na Samitu EU povodom migranske krize početkom marta, na kojoj će biti donete konačne odluke kojim putem će se krenuti po pitanju migranske krize“, rekao je Vučić.

Premijer je rekao da je Đorđević predlog vlade, jer je reč o vrednom, školovanom, marljivom, posvećenom čoveku, koji je dobro i timski obavljao svoj posao u sistemu Ministarstva odbrane.

„Mislim da ima dobre odnose sa svima u vojsci, da dobro razume potrebe, posebno budžetiranje, prihodnu i rashodnu stranu, i da niko do sad nije imao značajniju primedbu na njegov rad“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da je predlog za novog ministra odbrane podnet u skladu sa zakonskim odredbama, a posle, kako je ocenio, „nesvakidašnje i čudne sitaucije“, kad je prvi put u savremenoj političkoj istoriji minsitar smenjen zbog „teškog verbalnog ispada“.

Prema njegovim rečima, smena Bratislava Gašića nije bila ustupak javnosti već želja da „sebe menjamo“.

„Ma koliko to bilo bolno i politički ne lako, to je bila važna stvar za Srbiju i prekretnica za ponašanje onih koji će da predstavljaju vladu“, rekao je Vučić.

On je dodao da su mnogi izgovorili još teže reči na račun žena od bivšeg ministra odbane Bratislava Gašića, ali je istakao da Srbija mora da pokaže da se promenila i da drugačije razume život oko sebe, više poštuej žene i javnost.

„Moramo da se ponašamo ozbiljnije i odgovornije. Prošlo je vreme i nadam se da neće ponovo doći da moramo da objašnjavamo suzavce i flaše u srpskom parlametnu“, rekao je Vučić.

„Naša obaveza je bila da reagujemo i pokazali smo ozbiljnost koja je bila potrebna našoj državi“, rekao je Vučić.

Poslanici Skupštine Srbije danas odlučuju o predlogu premijera o novom ministru odbrane.

Savez vojvođanskih Mađara najavio je da će podržati predlog premijera o izboru novog ministra odbrane.

Podršku izboru Đorđevića za ministra odbrane najavila i poslanička grupa SPO-DHS S, čiji je poslanik Aleksandar Čotrić rekao da je dobro što će na toj poziciji biti čovek iz sistema, jer to uverava da će biti nastavljene opsežne reforme u tom sektoru.

Ni poslaniča grupa JS nema dilemu da li treba podržati predlog premijera .

 

Ne živimo pored Bošnjaka, već sa njima

Premijer je pozvao lidera SDA Sandžak Sulejmana Ugljanina da ne vraća Srbiju i njene građane u prošlost, u kojoj su svi stradali i koja je za sve bolna, i istakao da sada živimo u zemlji u kojoj se ne prave razlike među građanima bez obzira na naciju i veru.

„Siguran sam da nijedan policajac i nijedan vojnik ne pravi razliku među građanima zbog nacionalne pripadnosti, siguran sam da se tako ponašaju i svi državni organi, i u tome je bogatstvo Srbije“, poručio je premijer odgovarajući poslaniku Ugljaninu, koji je tražio lustraciju zbog otmice u Sjeverinu.

Premijer je takođe „ispravio“ Ugljanina po pitanju odgovornosti Srbije za događaje u Srebrenici:

„Nije Srbija prograšena krivom presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu, ali je tačno da sve što se dešavalo u Srebrenici je uvek bilo, rekao bih, tema najoštrije osude svakog normalnog i racionalnog čoveka“, rekao je Vučić i obrativši se Ugljaninu zamolio ga da se ne vraćamo stalno u prošlost, u kojoj smo, kako je naveo, svi veoma postradali, a srpski narod posebno.

„Znate koliko usijanih glava ima i u Srbiji i u BiH, ali upravo zato treba da govorite vi, i zato sam vam jednim delom zahvalan, s poštovanjem o vojsci i policiji, jer sam siguran da oni danas bez ikave razlike štite sve građane Srbije, i rekao bih ta da vrsta normalnosti donosi nama stabilnost“, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da veruje da Bošnjaci u Novom Pazaru, Tutinu, Sjenici, Beogradu, Novom Sadu ili bilo gde drugo osećaju slobodno, kao građani Srbije, i da veruju džavnim organima.

„Nijedan vojnik i policajac ne pravi razliku prema građanima Srbije, bilo da su oni Srbi, Bošnjaci, Mađari… To je bogatstvo Srbije“, rekao je Vučić.

On je Ugljaninu poručio da je dobro da s poštovanjem govori o državnim organima i vojsci i policiji, koji štite državljane bez obzira na nacionalne ili verske razlike.

„Molim vas da kao narodni poslanik pokažete veće poverenje i veru u nadležne organe i siguran sam da će onda i ostali, i Bošnjaci koji imaju poverenje u neke druge političare, moći da dobiju tu vrstu uverenosti i sigurnosti, jasnog saznanja i spoznaje da su svoji na svome, da zive u svojoj zemlji i kući i da nikakvu razliku ne pravimo među onima koji su Srbi, Bošnjaci, ili Mađari, jer je svima zajednička otadzbina Srbija“, zaključio je Vučić.

Premijer je primetio da ima mnogo usijanih glava i u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, ali je istakao da svi moramo gledati u budućnost.

Vučić je rekao da je Srbija više puta ćutala na provokacije iz regiona ne zato što je slaba, već zato što nije želela da odgovori, jer su mir i stabilnost najvažniji, između ostalog i zbog privrednog rasta i ekonomske stabilnosti države.

„Nadam se da smo mi svoje lekcije iz prošlosti naučili, ne zato što moramo da se volimo već zato što razum nalaže“, istakao je Vučić.

Vučić je dodao i da je ekonomska saradnja veoma važna, te da bi države u regionu mogle da imaju suštinski zajedničko tržište, pomoću kojeg bi privukle mnogo višse stranih investicija.

Lider SDA Sandžaka zatražio je ranije danas u parlamentu od budućeg ministra odbrane da sprovede lustraciju unutar Vojske Srbije protiv ljudi koji su odgovorni za otmicu Bošnjaka u Sjeverinu i za granatiranje Bošnjaka u Priboju.

„Ako se izvrši lustracija i oni se kazne onda će Bošnjaci mnogo slobodnije da žive i da osećaju sigurnost u ovoj zemlji“, rekao je Ugljanin i dodao da pojedinci u vojsci nisu ništa učinili, a mogli su da se ti zločini ne dogode.

„Naša zemlja je odlukom Međunarodnog suda pravde proglašena krivom jer nije sprečila genocid u Srebrenici i nije uhapsila počinioce zlodela“, izjavioje Ugljanin.

„Sve ovo je veliki teret koji nas opterećuje kao građane, očekujem da će Đorđević imati snage i sposobnosti da pokrene postupke da se rasvetle zločinci“, rekao je Ugljanin, misleći na Zorana Đorđevića, čiji izbor za ministra odbrane je podržao.

„Podržavamo izbor Đorđevića jer je u vreme 90-tih bio mlad čovek i nije imao vremena da bude komandno odgovoran za mnoge stvari u našoj vojsci i ocekujem da će imati snage i volje da pokrene postupak lustracije za sve one ljude koji su kroz vojsku i u ime vojske za sve one koji su krivi“, rekao je.

 

Vučić DS-u: Vaša čuda ne dočekasmo, a što jesmo bolje da nismo

Učinilo mi se da se sve vreme šalite s nama i s kolegama poslanicima, da zbijate šale kako biste se dopali građanima, a sve što ste rekli je besmisleno, netačno i loše pročitano, pri čemu ste sami sebe ubedili u istinitost nečega što nema veze s realnošću…

Ovim se rečima premijer Aleksandar Vučić obratio poslaniku SDS Marku Đurišiću replicirajući mu na diskusiju u Skupštini Srbije, a povodom izbora novog ministra odbrane.

Odgovarajući taksativno na primedbe koje je izneo Đurišić, Vučić je najpre rekao da njegova primedba da nije prvi put da se ministar smenjuje zbog uvredljivih izjava na račun žena ne stoji, jer je činjenica da je prvi put da je neko smenjen zbog izjave.

„Kažete čekali smo dva meseca, a vas smo čekali 12 godina, pa nismo dočekali da se tako nešto desi, kažete ‘gle čuda’, a vaša čuda ne dočekasmo nikako, a i ono što jesmo bolje da nismo“, primetio je premijer.

Na opasku Đurišića da je zemlji loše, poručio je „pa vi ste je doveli do bankrotstva“. „Rekli ste da nam treba rast od šest odsto, a kad ste vi to imali, 2009. godine, možda kad ste imali minus četiri, imali ste najveći minus u Evropi i svetu. Pustite zato one koji su nas izvukli iz recesije da svoj posao rade, samo vi nemojte da ih omalovažavate“, poručio je Vucić.

Na kritike Zakona o radu i da nema investitora, Vučić je naveo podatak da su investicije za 2015. godine dostigle 1,8 milijardi evra i to bez ijedne velike privatizacije, a na opasku da su svi u regionu uspešniji te da investitori hrle tamo, Vučić je rekao da „prvi do nas u regionu ima 420 miliona evra nivo investicija“.

„Nisam znao da je to više od 1,8 milijardi“, primetio je premijer i dodao da ga drugi put pitaju za tačne podatke, jer su to ozbiljne stvari.

Odgovarajući na primedbu o ratnohuškačkim porukama iz Srbije i o tome da neko ovde hoće da ratuje, Vučić je upitao Đurišića u kom je to filmu gledao i ima li nešto protiv naše reakcije zbog nabavke balističkih raketa u okruženju.

„Za tako nešto Srbija mora imati odgovor, moja je poruka da će Srbija biti sigurna i bezbedna i bićemo u stanju da se odbranimo od svakoga ko na Srbiju krene, to je naša ustavna obaveza, a ne oni koji kažu hajde da se sklonimo. Nikoga ne izazivamo, nećemo sukobe, svuda šaljemo samo prijateljske poruke, ali nikome nećemo dozvoliti da nas ponižava i da zemlji preti“, poručio je Vučić.

Dodao je da je „našim prijateljima u EU tražio da utiču na naše komšije da ne nabavljaju tp naoružanje“, te da, koliko zna, oni do sada nisu nabavili takve rakete.

„Kažete da smo se hvalili da smo pobedili NATO, ne… samo smo bili na strani svoje zemlje, nismo to nikad rekli, ja to nisam nikad rekao, a vi to samo ponavljate kao mantru i nemate druge ideje koje biste ponudili građanima. A tada sam bio na strani naroda koji je bio žrtva, nijjedan zločin nisam počinio ja, nego oni koji su napadali ovu zemlju i ubijali naše ljude“, poručio je Vučić.

Odgovarajući na primedbe o siromašenju penzinera, premijer je rekao da se nastavilo s politikom prethodnih vlasti penzija više ne bi ni bilo, a ti ljudi, penzioneri, dodao je, znaju u kakvim je prilikama Srbija ostavljena.

„Govorili ste o helikopteru, kad ne znate šta ćete vi obnavezno to izvučete. Ne znam šta da vam kažem, kažete da ministar odbrane izvrši istragu, pa vi to rušite naš sitem, da to radi izvršna vlast, da vodi istrage, doslovce ste to rekli, a time se bavi tužilastvo“, primetilo je premijer.

Kad je reč o primedbi na prisluškivanje, zapitao je Đurišića misli li na to kad su oni (DS) prisluškivali upravio Vučića i Nikolića. „Mi to ne radimo, i nećemo da radimo nikada“, poručio je.

O slobodi medija, dodao je, ne zna šta bi rekao, jer on je lično, kako je naveo, za zakon iz 1998, uputio građanima izvinjenje i platio njajveću moguću cenu, a u njihovo su vreme (DS) zatvarali vlasnika Kurira, a posle mu „nameštali“ da kupi Politiku i Novosti. Takvih slučajeva, dodao je, danas nema.

„Zato samo vi nemojte da nam govorite kada nijedna reč nije smela da se objavi protiv vas, a danas nema novina u kojima se ne objavljuju najveće gadosti o meni i mojoj porodici“, naveo je Vučić.

Neefikasno sudstvo ste nam vi ostavili, primetio je, i dodao da mi i dalje „živimo u reformama koje ste vi proveli“.

„Nismo mogli mogli ništa zbog stalnosti sudijske funskcije, ništa ne možemo da promenimo od onoga što ste nam ostavili, još nam držite pridike, i građani u to treba da poveruju. Super, vratite nas na vlast da vam vratimo minus četiri BDP“, kazao je Vučić.

Putevi i mostovi, kažete vi ste ih planirali i obezbedili investicije, a niste ni pet metara trotoara uspeli da uradite, „sve što ste dogovarali mi danas skupo plaćamo i skupe kamate plaćamo“, poručio je premijer odgovarajući Đurišiću, navodeći podatak da je 2012. godine stepen završetka radova bio 17 i devet odsto, a danas je 77 i 59 odsto.

„Mislim da je to ogromna razlika i da građani to vide, jer podatke ne možete da sakrijete. Treba zbog toga da se radujete ne može sve uvek da bude loše“, primetio je Vučić.

Takođe, naveo je da su pogrešni podaci o većem izdvajanju novca za plate u Vojsci Srbije, i na kraju se našalio na temu „privremenosti“ mandata novog ministra. „Svi smo mi ovde privremeni, posebno vlada, samo su Tadić i Čeda večni“, ukazao je.

Šef poslanika SDS, inače, nazvao je izbor novog ministra odbrane igrom i predstavom, navodeći da mu je drago što će aktuelni saziv parlamenta biti završen, što će građani uskoro na izbore, kada, siguran je, neće dati poverenje aktulenoj većini.

Raspravu je iskoristio i da kritikuje politiku koja je vođena u poslednje dve godine, rekao je i da je Srbija danas zemlja sa najmanjim rastom BDP u regionu, da su plate u regionu najniže u Srbiji, da se može govoriti o neefikasnosti sudstva, oslobađanju kriminalaca, neslobodi medija…

 

Vodili ste zemlju kao da niko nije završio osnovnu školu

Premijer je poručio Demokratskoj stranci da ono što nekog preporučuje za vođenje zemlje nije samo formalno obrazovanje, već poštenje i odgovornost.

Osvrćući se na komentare šefa poslanika DS Nataše Vučković o obrazovanju predloženog ministra odbrane, koji je završio privatni fakultet, a privodi kraju doktorske studije paralelno sa poslom koji je obavljao, Vučić je rekao da je i predsednik DS Bojan Pajtić pre dve godine, sa mesta premijera Vojvodine, doktorirao.

„Da nije možda podneo ostavku, pa išao da doktorira. Ionako ništa ne radi i nije na svom radnom mestu verovatno je imao dovolno vremena da doktorira“, rekao je Vučić i pozvao Vučković da pročita biografiju Zorana Đorđevića i oceni šta i da li nešto nedostaje u njegovim radovima.

On je istakao i da nije on držao predavanja po privatnim fakultetima, već predsednik DS, i podsetio da je završio Pravni fakultet sa visokim ocenama.

„Ne znam kome više šta prebacujete, kao da ste vi sveci školovani i pametni, a svi ostali su glupi. Videli smo kako ste vodili zemlju, reklo bi se da nijedan nije završio ni četiri razreda škole. Ali nije u pitanju škola, već namera, šta hoćete da napravite od svoje zemlje. Imate ljude koji imaju osnovnu i srednju školu, a koji bi zemlju vodili poštenije nego vaša stranka“, rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na izjavu Nataše Vučković da je posao parlamentaraca da nemaju poverenja u državne organe, što je ocenio kao vrlo opasnu poruku.

„Mi danas u parlamentu govorimo o poverenju u vojsku i policiju. Posao svih poslanika je da imaju poverenje u državne organe, vaš posao je da kritijujete vladu, a ne da nemate poverenja u državne organe. To je velika razlika“.

„Ako vi nemate poverenja u državne organe, što bi neko imao poverenja u vas“, upitao je Vučić.

On je odbacio insinuacije da je bilo konsulatacija o predlogu za ministra u SNS, navodeći da je to možda slučaj u DS, gde svi ministri prvo odnesu određeni deo plate u stranku.

Premijer je takođe upitao demokrate kako ih nije stid da drže pridike o seksističkim ispadima, a da sami nisu uradili ništa da bi takvo ponašanje sprečili u sopstvenim redovima.

Vučić je, odgovarajući na kritike Vučković tokom rasprave o izboru novog ministra odbrane u Skupštini Srbije, rekao da je ono što je uradio bivši ministar Bratislav Gašcih skandalozno i grozno, ali da je on zato smenjen.

On je upitao Vučković kako je nije stid da drži pridike o seksističkim ispadima, a da DS nije učinila ništa da ih spreči u svojim redovima, navodeći da je ono što je Gašić uradio samo desetina od onoga što su učinili potpredsednik DS Goran Ješić i poslanici DS.

„Još imate obraza da nam to govorite. Mi smo ministra smenili, a vi ne umete da kažete ni izvini. To je razlika između vas i nas, kod nas postoji odgovornost i neko izgubi funkciju, a kod vas takav nešto i dobije, jer onaj ko snažnije uvredi političkog protivnika i ženu, može samo da računa na bolji položaj i višu funkciju“, rekao je Vučić.

Na kritiku poslanice DS da se novi ministar bira u poslednjem trenutku kad se očekuje raspisivanje izbora, a ne odmah posle smene bivšeg ministra, Vučić je odgovorio da je sve urađeno u skladu sa zakonskim okvirima i u kratkim vremenskim rokovima.

Vučić je poručio poslanicima da neće moći da prisustvuje delu rasprave u parlemantu, budući da ide na otkrivanje spomenika piscu Borislavu Pekiću, da uradi „nešto što neki nisu 22 godine uradili“.

Premijer je rekao da je Borislav Pekić istorijski važna stvar za državu, te da mu je žao što neće prisustvovati delu nastavka diskusije o ministru odbrane.

Na kritiku da je retko bio u parlamentu, Vučić je rekao da je za 22 meseca, koliko je bio premijer, pred poslanicima bio deset puta više nego premijer DS za četiri godine.

Vučić je, odgovarajući na kritike DS da je stanje u vojsci loše, rekao da je u vreme dok je DS upravljala zemljom, stanje u vojsci bilo neuporedivo gore, da vojnici nisu imali ni jednu uniformu, a da danas imaju i rezervne uniforme, a da će u junu prvi put dobiti i letnja odela.

„U međuvremenu je nabavljeno 35.865 kompleta novih uniformi i 31.445 pari čizama, to su egzaktni podaci“, istakao je Vučić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana