Zlatni vitez za kratki film „Zatvorska molitva“

Objavljeno: 01.06.2016. 18:17 Izmenjeno: 01.06.2016. 18:17

Kratki dokumentarni film „Zatvorska molitva“ reditelja Miljana Gogića, snimljen u produkciji „Adrija medija grupe“, nagrađen je „Zlatnim vitezom“ na 25. Međunarodnom festivalu na Krimu.

„Zatvorska molitva“ je priča iz zatvora u Nišu, priča o osuđenicima koji su punih sedam godina predano radili na obnovi zatvorske crkve, koju je još 1934. podigao kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Posle Drugog svetskog rata crkva u niškom zatvorskom kompleksu decenijama je služila za sve osim za ono za šta je predodređena, čak je jedno vreme u njoj bila smeštena i kuhinja.

Pre sedam godina osuđenici, strip-crtači i tatu-majstori obnovili su crkvu i oslikali freske na njenim zidovima, uz „svoje molitve i tihu borbu“, kako vole da kažu.

Novi život crkvi su dale ruke više od 400 osuđenika, od kojih mnogi nisu bili pravoslavne veroispovesti.

Film traje 19 minuta, a autorsku ekipu, pored Gogića, čine i snimatelji Antonije Vulović i Vladimir Žujko, montažer Branko Maksimović, a za postprodukciju slike bio je zadužen Ivan Tanasković.

Muzikom su film obogatili Svetislav Božić, Mihajlo Radović i Miloš Punišić, dok je postprodukciju zvuka uradio Branko Topalović.

Na festivalu „Zlatni vitez“ na Krimu prikazano je 190 filmova iz više od 20 zemalja.

„Zlatni vitez“ jedan je od najznačajnih filmskih festivala koji između ostalog organizuje Ministarstvo kulture Ruske Federacije, a čiji su pokrovitelji predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, proslavljeni režiser Nikita Mihalkov, slavni ruski glumac Nikolaj Burljajev kao i patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, ističu iz „Adrija medija grupe“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 15°C

Slaba kiša

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 11°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana