Žiofre:“Doniranje krvi pokazuje da smo odgovorni“ Tanjug

Objavljeno: 11.03.2022. 15:53 Izmenjeno: 11.03.2022. 15:53

U saopštenju EU info mreže se navodi da EU pomaže Srbiji u brojnim oblastima, pa je tako i za zdravstveni sistem do danas izdvojila oko pola milijarde evra kroz bespovratne pomoći i povoljne zajmove.

foto Tanjug

 

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre, donirao je krv  u Novom Sadu u Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine.

„Doniranje krvi pokazuje da smo odgovorni i da brinemo o drugima, kao što EU brine o Republici Srbiji, tako smo i mi diplomate iz EU želeli da jednim konkretnim ličnim gestom pokažemo kako i mi brinemo za zajednicu u kojoj živimo i radimo“ rekao je Žiofre nakon što je donirao krv.

Žiofreu su se u humanom gestu pridružili i ambasador Holandije Just Reintjes, ambasadorka Portugala Marija Virhinia Mendes da Silva Pina, zamenica ambasadora Slovačke Monika Podsklanova Šuhajdova i ataše ambasade Slovačke, Rihard Rakus.

U Zavodu za transfuziju krvi Vojvodine kažu da su ove akcije ključne za podizanje svesti o važnosti doniranja krvi, nakon čega su pozvali sve građane i građanke dobrog zdravstvenog stanja da doniraju krv, pogotovo oni sa nultom krvom grupom koja je u manjem deficitu.

„Krv je važno davati kako zbog ličnog zdravlja, tako i zbog pacijenata kojima je ona nezamenljivi oblik terapije. Jedno davanje krvi može da pomogne troje, pa čak i četvoro pacijenata“, istakla je Jasmina Grujić, iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

„Takođe smo se našli Srbiji i u pandemiji, kada smo obezbedili trijažne centre, potpomogli ih neophodnom opremom, a za 200 medicinskih radnika obezbedili plate u trenutku najvećeg pritiska na bolnice u Srbiji“, rekao je ambasador Žiofre.

Takođe, u saopštenju se navodi da u Zavodu postoji konstantna potreba za krvlju svih krvnih grupa, kao i da su ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi organizovali EU info mreža i Zavod.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana