Žiofre: Sporazumi u Berlinu veliki korak ka EU tanjug

Objavljeno: 04.11.2022. 10:43 Izmenjeno: 04.11.2022. 16:17

Ocenio je da je 165 miliona evra odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok.

Potpisivanje sporazuma na samitu Berlinskog procesa važan je korak za region i veliki korak ka Evropskoj uniji, čime se zemlje Zapadnog Balkana pripremaju za članstvo, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre.

Povodom nemačko-francuske inicijative za dijalog Beograda i Prištine, Žiofre za RTS kaže da je EU snažno posvećena procesu evrointegracija Zapadnog Balkana te da postoji politička odlučnost kako bi zemlje napredovale.

„Stvaramo prilike, pronalazimo rešenja i idemo napred“, poručio je on.

Žiofre je takođe ocenio da je paket hitne pomoći EU od 165 miliona evra za snabdevanje Srbije energentima važan korak i snažan pokazatelj da Unija stoji uz Zapadni Balkan.

Dodao je da je ideja da se preko te budžetske pomoći pruži podrška najugroženijim građanima i preduzećima.

„Razgovaraću sa ministarkom energetike da vidimo kako bi to mogli da realizujemo. EU pokazuje da želi da bude uz Srbiju i u dobrim i u lošim vremenima“, rekao je on.

Ocenio je da je 165 miliona evra odgovor na neposredne potrebe, ali da treba da se gleda na duži rok.

„Ukupan paket za ulaganje u infrastrukturu iznosi 500 miliona evra, pre svega u održive i zelene energente. U poslednjih 20 godina već smo uložili 800 miliona evra u diverzifikaciju Srbije“, naveo je on.

Pred UN konferenciju o životnoj sredini gde će biti tema i energetika, Žiofre kaže da se sa partnerima sa Zapadnog Balkana radi na tome.

„Očekujemo da će Srbija vrlo brzo imati i nacionalni plan a mi smo tu da pomognemo“, rekao je on.

Agenda EU-Srbija, kako navodi RTS, predstavlja osnovu za reforme u oblasti vladavine prava, slobode medija, kao i za rešavanje ključnih pitanja, poput odnosa sa Prištinom.

„Ključni način je zajednički rad i intenziviranje reformi. Razgovaraćemo o setu medijskih zakona i dobro je da je novi ministar odmah krenuo da radi na tom polju. Tu su i dalje reforme na polju sprečavanja korupcije“, istakao je on.

EU pomno prati situaciju na terenu, sprovesti dogovoreno

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je povodom tenzija između Beograda i Prištine da EU pomno prati situaciju na terenu i poziva sve strane da ne preduzimaju nikakvu akciju, niti pojačanu retoriku koja, kako je naveo, neće voditi ka pozitivnim događajima.

Žiofre je tako odgovorio, između ostalog, i na pitanje novinara u Skupštini Srbije šta EU radi kako bi se smanjile tenzije, kako ne bi došlo do eskalacije i da li je Unija zabrinuta da može da se izgubi kontrola na terenu.

Žiofre je ocenio da je bilo događaja koji nisu pozitivno uticali na proces dijaloga, ali da je EU veoma angažovana.

“Miroslav Lajčak dolazi u Beograd, juče je bio u Berlinu gde su bili i (premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin) Kurti i premijerka Ana Brnabić. Pozivamo sve strane da se suzdrže kako ne bi došlo do narušavanja stabilnosti”, rekao je Žiofre.

On je naveo da je EU angažovana da se kroz dijalog reše sva pitanja, uključujući i pitanje tablica.

“Proteklih meseci smo videli teške situacije i da se opet pojačavaju tenzije. Ono što moramo jeste da očuvamo dogovor i da se sve dogovoreno u punoj meri sprovede kako bismo uspeli da očuvamo duh dijaloga sporazuma, a sve u korist lokalnog stanovništva”, istakao je Žiofre.

Želimo da Srbija još više bude uz EU

Šef Delegacije EU Emanuel Žiofre izjavio je da EU želi da Srbija bude još više uz nju po pitanju ruske agresije na Ukrajinu i izrazio nadu da će se videti napredak po pitanju usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom.

“Kada je reč o usklađenosti sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i restriktivnim merama, to je jedno šire pitanje, mi se nadamo da ćemo tu videti napredak. Želimo da Srbija bude uz nas, kao što jeste, ali želimo da bude još više uz nas, pa i po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, ali moramo da radimo sada na više koloseka”, rekao je Žiofre novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da se mora raditi po pitanju brojnih reformi koje su na redu u oblasti vladavine prava, medija, ekonomije.

“Nadamo se skorijem napretku”, rekao je Ziofre.

On je istakao da je saradnja sa Ministarstvom za evropske integracije ižuetno dobra i da je odmah po njenom imenovanju imao sastanak sa ministarkom Tanjom Miščević.

“Sa njom sam razgovarao o najrazličitijim oblastima rada i mogu vas uveriti da ćemo nastaviti sa dobrom i konstruktivnom saradnjom”, poručio je šef delegacije EU.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 3°C

Delimično oblačno

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana