Žiofre na uručenju klučeva od stanova: Boji smo zajedno i srećno useljenje tanjug

Objavljeno: 23.08.2023. 11:08 Izmenjeno: 27.08.2023. 10:27

Šef delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je da je zadovoljstvo što je 250 porodica dobilo ključeve od stanova namenjenih raseljenima i izbeglicama u okviru Regionalnog stambenog projekta, koji dokazuje da smo, kada sarađujemo, bolji zajedno. „Imati svoj krov nad glavom srpski je izraz koji danas postaje stvarnost za 250 porodica koji dobijaju trajno stambeno rešenje […]

Šef delegacije EU Emanuele Žiofre izjavio je da je zadovoljstvo što je 250 porodica dobilo ključeve od stanova namenjenih raseljenima i izbeglicama u okviru Regionalnog stambenog projekta, koji dokazuje da smo, kada sarađujemo, bolji zajedno.
„Imati svoj krov nad glavom srpski je izraz koji danas postaje stvarnost za 250 porodica koji dobijaju trajno stambeno rešenje a koje predstavlja novo poglavlje u njihovim životima i prostor koji će zvati domom“, rekao je Žiofre u Ovči na ceremoniji dodele ključeva kojoj je priustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Ambasador Delegacije EU je porodicama koje dobijaju stanove poručio da zna da su tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije prošli kroz teška vremena, da su neki izgubili voljene a svi oni dom, stvari i da su odvojeni od mesta koja su im toliko značila.
„Regionalni stambeni program osnovan je kao regionalna inicijativa četiri zemlje bivše SFRJ sa ciljem da pomogne najugroženijma – izbeglicama i raseljenima, a kojim se jača regionalna socijalna kohezija i pruža mogućnost za privredni rast. Istovremeno program nas podseća na važnost regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa, mira i stabilnosti u regionu“, rekao je on.
Žiofre je naglasio da su oni u EU ponosni što mogu da budu partner i najveći donator programa jer pokivaju 80 odsto bužeta programa.
Projekat, kako je dodao, predstavlja i koordinirani rad koji pokazuje koliko se kroz saradnju na lokalnom, nacionalnom i regionalnom nivou mogu rešavati problemi.
Bolji smo zajedno, poručio je ambasador Žiofre i rekao da se to vidi iz ovog projekta koji se približava kraju.
Srbija je, kako kaže, postigla dobar napredak u realizaciji programa do kraja programa će 7.442 porodice dobiti novi dom,
„Ovih 250 stanova prestavlja nastavak prve faze završene 2018 godine. Zajedno ove dve faze u izgradnji obezbediće 500 stanova samo ovde u naselju Ovča“, rekao je on i podsetio da su sve zgrade energentske efikasne, stanovi koriste geotermalne pumpe za centralno grejanje, a mnogi od njih prilagođeni su osobama sa invaliditetom.
Podsetio je da je ovo zajednički rad i da zato želi da čestita na ogromnim naporima Komesarijatu za izbeglice i migracije kao i jedinici za spovođenje projekata u javnom sektoru koja sprovodi ovaj veliki i složen projekat.
Ambasador je zahvalio svim opštinama i gradonačelniku Beograda.
„Danas počinjete novu životnu fazu od danas zaista ćete imate vaš krov na glavi nadam se da će vam novi domovi doneti svu toplinu i bezbednost koju zaslužujete. Nadam se da ćete ovde stvarati srećne uspomene za vas i vašu decu“, rekao je ambasador koji je na kraju novim stanarima na srpskom poručio – „bolji smo zajedno i srećno useljenje“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
-

Trenutna temperatura 17°C

-

Subota
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana