Žensko preduzetništvo je energija znanja,inovacija,kreativnosti Tanjug

Objavljeno: 17.01.2022. 17:13 Izmenjeno: 17.01.2022. 17:17

Kisić Tepavčević je istakla i da je Srbija među vodećim zemljama u borbi za rodnu ravnopravnost i da je Srbija prva zemlja koja nije članica EU,, a koja je uvela Indeks rodne ravnopravnosti, kao pokazatelj stepena uključenosti žena u različitim sferama života.

foto Tanjug

 

U proteklih pet godina položaj žena na tržištu rada u Srbiji je unapređen, što se ogleda u povećanju stope njihove zaposlenosti za 9,4 procentna poena, a Srbija je strateški opredeljena za unapređenje položaja žena na tržištu rada, kako bi ovi pokazatelji bili još bolji, kaže ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević.

Ona je  govorila upravo o ženskom preduzetništu na Paviljonu Srbije u okviru svetske izložbe Ekspo 2020 u Dubaiju.

„Žensko preduzetništvo u Srbiji je važna tema, naročito sa aspekta poboljšanja položaja žena na tržištu rada“, rekla je ministarka i dodala da su preduzetnici, bez obzira na pol, katalizatori promena i predstavljaju energiju znanja, inovacija i kreativnosti.

Navela je da je u Dubaiju na Svetskoj izložbi više od 100 sjajnih žena preduzetnica, koje svojim obrazovanjem, radom, sposobnošću predstavljaju lice Srbije koja stvara i koja ima inovativne ideje.

„Ovde smo da ohrabrimo žene da pokrenu sopstveni posao, da čujemo njihova iskustva, kao i da pozovemo sve na partnerstvo i saradnju“, navela je Kisić i naglasila da je žena stub porodice i da žena, takođe, može biti veoma značajan resurs kada je u pitanju ekonomski razvoj zemlje.

Podsetila je da su Strategijom zapošljavanja 2021-2026. i pratećim Akcionim planom definisane mere za poboljšanje položaja žena na tržištu rada, te da Strategija prepoznaje žene kao korisnice dodatne, intenzivne i integrisane podrške, kako bi se adekvatno pripremile za efikasan ulazak na tržište rada i održivo ekonomski osnažile.

„Cilj mera aktivne politike zapošljavanja, među kojima su mere za aktivno traženje posla, programi dodatnog obrazovanja, obuke, subvencije za zapošljavanje i programi javnih radova, su lakše zapošljavanje i integracija na tržište rada“, dodala je ministarka.

Prema njenim rečima, jedan od ciljeva jeste i osnaživanje žena da stupe na tržište rada u oblasti IT sektora, koji se brzo oporavio od posledica krize izazvane pandemijom Kovid 19.

„Vlada Srbije posvećena je unapređenju rodne ravnopravnosti u okviru plana reformi“, naglasila je Kisić i dodala da je zastupljnost žena u institucijama poboljsana, o čemu govore podaci da je predsednik Vlade žena, da je u Vladi 10 ministarki, da je urepubličkom parlamentu 40 odsto žena, da su na čelu Narodne banke Srbije, Vrhovnog kasacionog suda.

Podaci Svetskog ekonomskog foruma za 2020. kažu da je Srbija na 20. mestu u pogledu rodne ravnopravnosti, dodala je ministarka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 22°C

Pretežno vedro

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 30°C
Min: 17°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana