Zemunci obišli Golubac i manastir Tumane Studio B

Objavljeno: 13.11.2019. 07:59 Izmenjeno: 14.11.2019. 12:30

Opština Zemun je kao i nebrojano puta do sada pokazala brigu prema građanima svoje opštine. U utorak, 12. novembra organizovan je jednodnevni izlet  za Golubac i manastir Tumane. Ovoga puta poziv iz opštine upućen je stanarima stambenih zajednica, tako da su osim penzionera, koji su najčešći putnici, u prepunom autobusu bili i mlađi, zaposleni sugrađani.

Predsednik GO Zemun Dejan Matić poželeo je srećan put građanima koji su se dobrovoljno prijavili za izlet. Uz profesionalnu organizaciju, putovanje je  započelo obilaskom srednjovekovne tvrđave Golubac, u Nacionalnom parku Đerdap, smeštenoj na samom ulazu u Đerdapsku klisuru.

Zbog svoje istorije i izuzetne arhitektonske vrednosti, Golubačka tvrđava je 1979. godine proglašena za spomenik od izuzetnog značaja.

Gotovo 700 godina tvrđava je odolevala burnoj istoriji i konačno, u ovaj dokaz lepote, EU je uložila 8,5 miliona evra za rekonstrukciju koja je trajala četiri godine.

Na samo 9 km od Golupca nalazi se manastir Tumane. Ime manastira vezano je za Miloša Obilića, proslavljenog kosovskog junaka. Naime, Miloš je rođen u obližnjem selu Kobilje i prilikom lova nehotice je ranio isposnika Zosima Sinajita. Ranjenog isposnika Miloš je nosio na rukama kod vidara, u pokušaju da ga spase, ali je Zosim videći da mu nema leka Milošu govorio Tu mani me. Miloš ga je spustio na zemlju i isposnik je izdahnuo. Zbog ove fatalne greške, osećaja krvice i kajanja, na tom mestu Miloš podiže zadužbinu. Ne zna se tačno vreme izgradnje manastira, ali i danas u njemu počivaju mošti Svetog Zosima.
Ovaj manastir ima i najmlađe bratsvo. Većina monaha ima između 30 i 40 godina. Kada su 2014. godine došli ovde poneli su mladalačku energiju sa sobom, a zatekli su manastir u poprilično lošem stanju. Obnovili su ga, rekonstruisali i tako  je manastir Tumane postao jedan od najposećenijih manastira u zemlji, u koji godišnje dođe i milion ljudi. Pravoslavci i svi koji dolaze u manastir prepoznaju  blagodatni dar isceljivanja Svetog Vasilija i Svetog Zosima.
U povratku sa izleta, u autobusu su razmenjivani pozitivni utisci koji će ostati u najlepšem sećanju, a komšije su se složile da će rado krenuti i na  neko sledeće putovanje u odličnoj organizaciji opštine Zemun.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 14°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana