Zemun u avgustu dobija međunarodno pristanište za brodove Tanjug

Objavljeno: 25.06.2019. 14:06 Izmenjeno: 25.06.2019. 17:29

Počela izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, gde je danas postavljen prvi šip. Gradonačelnik Beograda istakao da je to kapitalni projekat koji je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva, Grada i Opštine.

„Realizacija projekta je počela u maju. Očekujemo da će biti završen do kraja avgusta. Vrednost projekta je oko milion i po evra i vrlo je značajno da će otvaranje ovog pristaništa povećati broj turista koji dolaze kruzerima i brodovima“, rekao je Radojičić.

U prethodnoj godini je, kaže, u Beograd pristiglo 550 međunarodnih kruzera, a da se otvaranjem novog pristana očekuju da će se broj kruzera povećati na 750.      Isto tako, navodi, očekuje da će broj turista koji su prošle godine pristigli brodovima sa 82.000 ove godine porasti na više od 100.000.

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić kaže da je danas veliki dan za opštinu, koja na izgradnju pristaništa čeka decenijama.      „Posle velikog truda, danas postavljamo prvi šip koji će činiti konstrukciju budućeg pristaništa. Ovo će biti drugo pristanište u Beogradu za brodove i kruzere“, rekao je Matić.      Uz izgradnju pristaništa, Matić je kazao da opština u gradu izvodi i druge radove – uređenje putne infrastrukture, sređivanje 60 fasada, sanacija zemunske kule, a za sledeću godinu je najavio i rekonstrukciju Glavne ulice.

Rukovodilac radova Jovan Jović objasnio je da će buduće međunarodno pristanište u Zemunu imati pristan, veliki pontnon, dva manja pontona, dva fiksna oslonca i 21 šip.      Ukazao je da su pontoni 1 i 2 izgrađeni, da je veliki ponton završen 70 odsto, da su mostovi u završnoj fazi i procenjuje da će radovi biti završeni i pre dogovorenog roka.stu dobija međunarodno pristanište za brodove

Radove na izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Zemunu, obišla je i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović .

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 26°C

Delimično oblačno

Petak
Mogući pljuskovi

Max: 27°C
Min: 19°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana