Zemun sutra dobija bistu kraljice Marije Tanjug

Objavljeno: 04.11.2019. 18:28 Izmenjeno: 04.11.2019. 18:28

U Zemunu će sutra biti otkrivena bista kraljice Marije Karađorđević, poslednje srpske kraljice, o kojoj je inače najmanje pisano u odnosu na druge pripadnike dinastije Karađorđević, iako je bila omiljena u narodu.

„Ja vam od srca blagodarim“, rečenica je kojom je osvojila narod, izgovarajući je sa balkona Starog dvora neposredno po dolasku u svoju novu domovinu.

Kraljica Marija rođena je 1900. godine u Goti, u Nemačkoj, kao ćerka rumunskog kralja Ferdinanda i kraljice Marije.

Marija, koja je pre udaje, kao praunuka engleske kraljice Viktorije, imala titulu princeze Engleske i severne Irske, venčala se sa Aleksandrom Prvim Karađorđevićem, kraljem Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, 8. juna 1922. godine, po pravoslavnom obredu u Sabornoj crkvi Sv. Arhangela Mihaila u Beogradu.

Iz tog braka dobila je trojicu sinova – Petra, Tomislava i Andreja.

U kraljici Mariji, narod je našao sve ono za čime je žudeo: idealnu vladarku, dobru suprugu, požrtvovanu majku, vrednu domaćicu, dostojanstvenu kraljicu – tako je, kako je zabeleženo, vladika Nikolaj Velimirović govorio o kraljici Mariji Karađorđević.

Voleli su je svi staleži, a ona se narodu odužila otvaranjem škola, bolnica, obdaništa.

Odmah posle venčanja osnovala je Fond koji je pomagao siromašnu, bolesnu decu, stare i nemoćne, a čitav njen život u emigraciji, u toku i posle Drugog svetskog rata, bio je obeležen njenim angažovanjem u humanitarnim organizacijama kao što su Komitet Jugoslovenskog crvenog krsta i Društvo „Sveti Jovan“.

Preko njih vršena je pošiljka paketa i raznih drugih pomoći našem narodu, kako u zemlji, tako i zarobljeničkim logorima širom Evrope i emigrantima koji su posle rata dolazili u Veliku Britaniju.

Poklanjala je novac dobrotvornim udruženjima i bila inicijator osnivanja dobrotvorne organizacije „Kolo srpskih sestara“.

Njen život su obelezila dva tragična događaja – prvi se dogodio 9. oktobra 1934. godine, kada je u atentatu u Marseju ubijen njen suprug, kralj Aleksandar Karađorđević, a početak Drugog svetskog rata i njen odlazak iz Jugoslavije bio je drugi.

Zajedno sa sinovima, Tomislavom i Andrejem otišla je zauvek u London.

Pred kraj života prodavala je nakit, kako bi njeni sinovi i ona preživeli, te kako bi, kada se razbolela, imala za veoma skupe lekove.

Aukcijska kuća „Sotebi“ je 1960. godine izložila na prodaju njenu veličanstvenu dijademu sa 875 dragih kamenova, koja je dizajnirana u Carskoj Rusiji.

Kraljica je na aukciju poslala i veliki dijamantski broš, napravljen u formi srpskog belog orla, koji joj je poklonio kralj Aleksandar.

Dijamantska dijadema sa brošem prodata je za 10.800 funti, a kupac je, navode hroničari, bio Hari Vinston, „kralj dijamanata“ iz Njujorka.

Umrla je u 61. godini, u svom stanu u londonskoj umetničkoj četvrti Čelzi.

Opelo joj je po pravoslavnim običajima služeno u hramu Svetog Save u Londonu, koji je lično podigla.

Marija Karađorđević sahranjena je u Vindzoru, blizu groba engleske kraljice Viktorije, svoje prabake, na privatnom groblju Frogmor, u sredini kraljevskog parka.

Odatle su 2013. godine njeni posmrtni otsaci preneseni i sahranjeni na Oplencu, pored svog supruga, kralja Aleksandra.

Njena bista će sutra biti otkrivena ispred Regionalnog centra za talente u Zemunu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 30°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 32°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana