Zemun: Pravednici bez medalje Studio B

Objavljeno: 08.05.2019. 13:28 Izmenjeno: 08.05.2019. 13:29

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić prisustvovao je promociji knjige “Pravednici bez medalje“ i otvaranju izložbe “Znani i neznani junaci“ koju je Jevrejska opština Zemun priredila 7. maja u galerijskom prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun.

Tokom višegodišnjeg rada na prikupljanju podataka za pisanje priča o ljudima koji su dobili medalju “Pravednik među narodima“, autori izložbe i knjige braća Nenad i Milan Fogel saznali su za slučajeve gde spasioci Jevreja tokom Drugog svetskog rata nisu nagrađeni ovim visokim priznanjem države Izrael. Zbog toga izložba i objavljena knjiga “Pravednici bez medalje“ imaju zadatak da čuvaju uspomenu na znane i neznane hrabre ljude iz Srbije koji su za vreme Holokausta spasavali svoje sugrađane Jevreje od sigurne smrti.

“U svojim nastojanjima da sačuvamo sve kulturološke tragove i da baštinimo one vrednosti koje pripadaju ovoj sredini Gradska opština Zemun pažljivo neguje odnose sa Jevrejskom opštinom Zemun. Kao plod naše saradnje je i današnja izložba i promocija knjige. Trudićemo se da ovim putem i dalje nastavimo kako bismo ostavili svedočanstvo generacijama koje dolaze“, rekao je predsednik Matić.

Na promociji knjige govorili su Filip David, Aleksandar Nećak, Milan i Nenad Fogel. Trajanje izložbe je do 7. juna 2019. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 29°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana