Jak zemljotres na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije Tanjug

Objavljeno: 04.01.2018. 12:11 Izmenjeno: 05.01.2018. 09:56

Jak zemljotres, magnitude 5,3 po Rihteru zabeležen je na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je u Seizmološkom zavodu. U Crnoj Gori oštećeno 50 objekata, iseljeno 10 porodica. Na području Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju, zemljotres nije izazvao nikakve štete.

U zemljotresu jačine 5,1 stepen Rihterove skale, koji je danas pogodio područje u blizini Plava u Crnoj Gori, a osetio se i u Srbiji, oštećeno je oko 50 objekata, a desetak porodica je iseljeno.

Iz lokalne Službe zaštite i spasavanja za portal RTCG je rečeno da su na starijim kućama popucale fasade i dimnjaci.

Oko 50 objekata oštećeno je u Plavu, a stanovnici te opštine ističu da ne pamte veći zemljotres.

Predsednik Opštine Plav Šahmanović Orhan je za TVCG izjavio da za desetak porodica traže alternativni smeštaj, jer njihovi domovi više nisu bezbedni.

Iz MUP-a je saopšteno da predstavnici Direktorata za vanredne situacije i Uprave policije deluju na terenu u više opština na severu zemlje da bi zajedno sa predstavnicima lokalnih samouprava prikupili informacije o eventualnoj šteti koju je prouzrokovao zemljotres.

„Za sada nema informacija o tome da je zemljotres prouzrokovao ljudske gubitke“, saopšteno je iz MUP-a.

Crnogorski premijer Duško Marković je poručio da će vlada pomoći ugroženim građanima.

„Vlada i ja kao predsednik, bićemo uz građane Plava, Gusinja, Andrijevice i Berana, i pomoći u saniranju posledica zemljotresa koji je teže pogodio ove opštine“, istakao je on.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju registrovao je zemljotres u 11 sati i 46 minuta, sa epicentrom sedam kilometara severozapadno od Plava.

Načelnik Službe zaštite i spasavanja Mirza Medunjanin kazao je za portal RTCG da je Opštinski tim za vanredne situacije održao sastanak, navodeći da nema životno ugroženih građana.

„Najviše poziva smo dobili zbog pričinjene štete. Oštećeno je dosta fasada i krovova, pogotovo na starijim kućama“.

Zemljotres je zabeležen na tromeđi Srbije, Crne Gore i Albanije, a osetio se i do Beograda, rečeno je Tanjugu u Seizmološkom zavodu. Potres se osetio i u jugozapadnoj Srbiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Sreda
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana