Zeman završio trodnevnu posetu Srbiji Tanjug

Objavljeno: 12.09.2019. 14:34 Izmenjeno: 12.09.2019. 14:36

Predsednik Češke Miloš Zeman završio je trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima.

foto Tanjug

Zemana je na aerodromu ispratila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Predsednik Češke je tokom posete Beogradu najavio da će za mesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti Kosova.

 

Gojković, Zeman:Brojni potencijali za saradnju Srbije i Češke

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Češke Miloš Zeman istakli su danas da su bilateralni odnosi dve zemlje tradicionalno prijateljski i razmotrili brojne potencijale za ulaganja i saradnju u različitim oblastima.

Gojković i Zeman su sastanku u srpskoj Skupštini naglasili značaj parlamentarne saradnje za razvoj ukupnih odnosa dve zemlje i saglasili se da postoje brojne mogućnosti saradnju u oblasti ekonomije, saobraćajne infrastrukture, namenske industrije, unutrašnjih poslova, kulture.

Založili su se za intenzivniju saradnju na parlamentarnom nivou, posebno radnih tela u oblastima od obostranog interesa i parlamentarnih grupa prijateljstva koje predstavljaju most saradnje srpskog i češkog naroda, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Gojković je zahvalila Zemanu na prijateljskim stavovima koje je izneo o izuzetno važnom pitanju za Srbiju, a to je pitanje Kosova i Metohije i ukazala da je Beograd posvećen dijalogu i iznalaženju kompromisnog rešenja.

Takođe, zahvalila je i na iskrenoj i prijateljskoj podršci Češke evropskim integracijama Srbije.

Na sastanku je naglašeno da postoji obostran interes za jačanje saradnje u oblasti ekonomije i u tom kontekstu istaknut značaj održavanja Srpsko-češkog poslovnog foruma, te ukazano da je Češka četvrti najveći investitor u Srbiji.

Razmotreni su brojni potencijali za ulaganja i saradnju u oblasti telekomunikacija, prehrabrene industrije, mašinske industrije, digitalizacije, kao i u oblasti kulture i mogućnostima ulaganja u filmsku industriju.

Osim toga, istaknut je značaj predstojeće zvanične posete predsednika Donjeg doma Parlamenta Češke Radeka Vondračeka početkom oktobra za dalje jačanje parlamentarnih odnosa.

Gojković je informisala delegaciju Češke da će Beograd od 13 do 17. oktobra biti domaćin 141. skupštine Interparlamentarne unije, koja će okupiti veliki broj predsednika parlamenata iz čitavog sveta, te izrazila očekivanje da će češka delegacija biti predstavljena na najvišem nivou.

Sastankom sa predsednicom Skupštine Srbije, Zeman je završio trodnevnu posetu Srbiji, tokom koje se sastao sa najvišim srpskim zvaničnicima.

 

Udruženje kidnapovanih sa KiM: Izjava Zemana budi nadu

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih sa prostora Kosova i Metohije navodi da izjava predsednika Češke Republike Miloša Zemana da „ratni zločinci ne mogu u EU“ daje nadu i budi pravdu, da istina o stradanju Srba sa Kosova i Metohije stiže na adrese stranih državnika.

„Porodice kosmetskih žrtava preko Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji svakodnevno, na već poznate načine dostojne naših žrtava, predočavaju kako domaćoj, tako i međunarodnoj javnosti, činjenice o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji od 1998. godine, pa do danas“, saopštili su u ovom udruženju.

Dalje se dodaje da su dokazi o zločinima nad Srbima, počinjeni od strane „terorističke OVK“ izneti i kabinetu predsednika Češke.

„Zato izjava predsednika Zemana “da ratni zločinci ne mogu u EU“, daje nadu, budi uspavanu pravdu i dokazuje da sistem pravih vrednosti postoji“, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana