Zekić:Deo opozicije bi da REM uređuje medije kao 2012. Studio B

Objavljeno: 10.02.2020. 17:54 Izmenjeno: 10.02.2020. 19:42

Nesloboda medija u Srbiji ne postoji, kaže za TV Pink članica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Nakon što su posle meseci razgovora evroparlamentarci Tanja Fajon i Vladimir Bilčik posetili REM, Zekićeva im je stavila do znanja da REM nije politički subjekt ni učesnik političkog procesa, te da je opozicija ta koja je REM pretvorila u politički subjekt. Dodaje i da je na svojoj koži doslovno osetila šta znači kada mediji i novinari nisu slobodni i kada se nad njima vrši nasilje, ali to se, podseća Zekićeva, dešavalo kada su Srbijom vladali Đilas i Tadić.

Fajonova i Bilčik najzad su se pojavili u REM-u, posle meseci razgovora sa političarima u Beogradu, podseća jedna od članica Saveta REM-a Olivera Zekić.

Dodaje da se to dogodilo sada, kada su evroparlamentarci uspeli da ispune još jedan od brojnih zahteva opozicije u vezi sa izbornim uslovima za koje se mahom zalagala grupacija okupljena oko Đilasa, Jeremića i Obradovića. Reč je o zahtevu da se promeni gotovo ceo REM, što je i učinjeno. Ipak, Savezu za Srbiju, čiji članovi još ne znaju da li će izaći na izbore i tako zbunjuju birače, a REM svrstavaju u politički subjekt, izgleda ni to nije dovoljno.

Kada Fajonova kaže da ima osećaj kao da u Srbiji postoje dve paralelne zemlje, svetovi, institucije i mediji, delom je u pravu, ocenjuje Zekićeva.

I dok Tanja Fajon govori da u medijima postoji previše nasilja i pretnji novinarima, članica REM-a podseća kakvo je stanje bilo 90-tih i za vreme prethodne vlasti.

Navodi da je najveće kršenje slobode medija doživela kada je bila glavna urednica dnevnog lista ,,Borba”. Tada je, podseća, po nalogu Dragana Đilasa i Borisa Tadića privedena i saslušavana četiri sata u policiji jer je Borba objavila istinitu priču o tome kako je Vlada Srbije pod oznakom stroge tajne isplatila milion dolara porodici mladića koga je Miladin Kovačević u Americi pretukao, i koji je zbog toga pao u komu.

Po svemu sudeći, o slobodi medija govore oni koji su je za vreme svoje vlasti najviše ugrožavali, ocenjuje Zekićeva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Pretežno oblačno

Sreda
Oblačno

Max: 7°C
Min: 4°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana