Združena vežba „Manevri 2022“,prisustvuje predsednik Vučić tanjug

Objavljeno: 03.11.2022. 11:23 Izmenjeno: 07.11.2022. 11:04

Vojska Srbije je saopštila da združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije

foto tanjug

 

Na vojnom poligonu Pasuljanske livade, u okviru združene vežbe Vojske Srbije „Manevri 2022“, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava, uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Vežbi prisustvuje predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednika su na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović.

Vučić će uz pratnju komandanta Treće brigade Kopnene vojske, pukovnika Dragana Antića obići položaje sa kojih će biti izvođeno gađenje iz različitih tipova naoružanja.

U sklopu vežbe 31. Pešadijskog bataljona koji obučava rezervni sastav biće izveden prikaz „Lazara“, dalekometnih pušaka, automatskih bacača granata, MRAP-ova – oklopljenih pešadijskih vozila, prikaz gađanja iz mitraljeza na tenkovima, iz samohodnih haubica, korneta i iz minobacača.

Vojska Srbije izvodi združenu vežbu „Manevri 2022“, na kojoj od 18. oktobra, a tri nedelje, odnosno do 6. novembra, pripadnici aktivnog i rezervnog sastava zajedno realizuju različite oblike obučavanja.

Provera snaga se realizuje u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, uz angažovanje operativnih kapaciteta kopnene i vazduhoplovne komponente.

Cilj izvođenja vežbovnih aktivnosti je dalje unapređenje sposobnosti komandi i jedinica za planiranje i izvođenje operacija, preventivni razmeštaj snaga, organizovanje sadejstva i saradnje te života i rada u terenskim uslovima.

U pripremnoj fazi vežbe, komande i jedinice realizovale su zadatke na matičnim lokacijama, vršila se provera standardnih operativnih procedura i prijem lica iz rezervnog sastava, koja su po dolasku u jedinice prošla obuku radi obnavljanja znanja stečenih tokom služenja vojnog roka.

Za završnu fazu, planirano je realizovanje taktičckih uvežbavanja, taktičke vežbe i gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Vojska Srbije ranije je saopštila da združene vežbe, u kojima učestvuju jedinice različitih vidova, a po potrebi i ostale snage sistema odbrane, predstavljaju nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije, kao i da se njihovom realizacijom postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu što je, kako se napominje, od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana