Institut za reumatologiju od danas ulazi u kovid sistem Tanjug

Objavljeno: 13.07.2020. 12:05 Izmenjeno: 14.07.2020. 10:20

Institut za reumatologiju od danas ulazi u kovid sistem, a u toj zdravstvenoj ustanovi na raspolaganju je više od 100 kreveta za kovid pacijente, rekao ministar zdravlja Zlatibor Lončar nakon redovnog sastanka sa direktorima bolnica u Srbiji.

Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov poručio je da taj Institut ima dovoljno zdravstvenih radnika da pokrije sve potrebe za prijem novih pacijenata.

Zbog teške situacije sa pandemijom korona virusa i preopterećenosti bolnica u Beogradu, u kovid sistem ušao je i Institut za reumatologiju koji raspolaže kapacitetom od preko 100 mesta. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da je zdravstveni sistem prenapregnut, da su zdravstveni radnici non stop u bolnicama i da, kako navodi, najveći problem sa bolničkim kapacitetima ima Beograd, dok u ostalim većim gradovima ima dovoljno mesta u bolnicama.

Direktor infektivne klinike Goran Stevanović navodi da je situacija teška, kapaciteti su puni i dodaje da svaki treći pacijent završi u bolnici što dodatno otežava situaciju u kovid bolnicama.

U KBC Dragiša Mišović u jedinicama intenzivne nege trenutno su smeštena 72 pacijenta sa teškom kliničkom slikom, a 54 pacijenta su na mehaničkoj ventilaciji, kaže direktor te kovid bolnice Vladimir Ðukić. Direktor Instituta za reumatologiju Nemanja Damjanov ističe da je kapacitet te zdravstvene ustanove 125 postelja.

Kako kaže, najteža situacija je u Beogradu, kao i najveći problem sa bolničkim kapacitetima, dok u Nišu, Vranju, Leskovcu, Kragujevcu, Novom Sadu, Šapcu i Užicu ima dovoljno mesta u bolnicama.

Ministar je apelovao na građane da poštuju mere, i ponašaju se u skladu sa preporukama lekara, jer se, kako je rekao, samo na taj način situcija može poboljšati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 27°C

Delimično oblačno

Subota
Mogući pljuskovi

Max: 30°C
Min: 20°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana