Bogati i mladi žele ostanak, siromašni i stari ne Tanjug

Objavljeno: 22.06.2016. 14:52 Izmenjeno: 24.06.2016. 17:11

Imućni i mladi Englezi glasaće danas za ostanak u Evropskoj uniji, a većina starijih i siromašnih će reći da Britanija treba da izađe iz Unije, dok je među ženama najveći broj neopredeljenih – 18 odsto.

To je pokazao grafikom objavljen u britanskom magazinu Ekonomist, prema kome 48 posto siromašnih Britanaca želi izlazak iz unije, a 30 odsto njih želi da Britanija ostane u EU, dok 16 odsto te poopulacije nema stav o ovom pitanju.

Za ostanak Britanije u EU je i 49 posto bogatih ispitanika, a 11 odsto je neopredeljeno.

Većina starijih, 58 posto ispitanih, se izjasnila da njihova zemlja treba da napusti EU, dok su se mladi velikom većinom od 63 posto izjasnili da je budućnost Britanije unutar unije.

Menju ženama je zabeležen najveći broj neopredeljenih, 18 posto. Britatanke koje imaju stav o ovom pitanju, u 40 posto slučajeva žele da napuste uniju.

Muska populacija je podeljena, pa tako 45 posto njih je za ostanak a 42 posto za izlazak iz Unije.

Grafikon prikazuje i stav simpatizera vladajućih i opozicionih stranaka, koji su se izjasnili u skladu sa stavovima svojih lidera iskazanih kroz kampanju

Anketa: Podrška Bregzitu u vođstvu

Prema rezultatima ankete agencije za istraživanje javnog mnjenja Opinium, podrška Bregzitu popela se na 45 odsto, dok je za opciju ostanka Britanije u Uniji 44 odsto ispitanika.

Prethodno ispitivanje ove agencije objavljeno u subotu pokazalo je da oba tabora uživaju podršku 44 odsto građana, a anketa je sprovedena od 14. do 17. juna.

Tokom večeri očekuje se objavljivanje rezultata još tri ankete, navodi Rojters.

U Velikoj Britaniji se sutra održava referendum o ostanku te zemlje u Evropskoj uniji ili izlasku iz nje koji bi mogao u z

Završnica kampanje pred sutrašnji referendum u Britaniji

Protivnici i pobornici izlaska Britanije iz Evropske unije ušli su danas u završnicu kampanje pred sutrašnji referendum na kome će građani odlučiti o ostanku njihove zemlje u Uniji i tako posredno oblikovati i budućnost Evrope.

Prema poslednjem srednjem rezultatu anketa javnog mnjenja na sajtu Šta Ujedinjeno kraljevstvo misli, kampanja za ostanak ima malu prednost od 51 odsto u odnosu na 49 odsto podrške za izlazak iz EU..

Premijer Dejvid Kameron koji se zalaže za ostanak u EU dao je seriju intervjua kako bi još jednom poslao poruku pre nego što sutra ujutro budu otvorena glasačka mesta.

„Niko ne zna šta će se dogoditi,“ rekao je Kameron Fajnenšel tajmsu. „Verujem da će to u svakom slučaju biti konačna odluka, Britanija neće hteti da još jednom prolazi kroz ovo,“ dodao je premijer.

U poslednjem pokušaju da privuku neopredeljene glasače, koji bi mogli odneti prevagu na ovu ili ovu stranu, predstavnici kampanja za i protiv će danas održati i skupove u Londonu.

Oni će se onda ponovo naći na završnoj televizijskoj debati na Kanalu 4 u kojoj će učestvovati lider Partije za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva i pristalica izlaska iz EU Najdžel Faraž i bivški škotski prvi ministar Aleks Salmon koji se zalaže za ostanak u Uniji.

Dva dnevna lista danas su takođe na naslovnim stranicama podržala suportstavljene strane, „Dejli mejl“ izlazak, a „Dejli miror“ ostanak u Uniji.

Kljucna pitanja u kampanji bila su ekonomija i imigracija pri čemu je svaka od strana optuživala onu drugu za raspirivanje straha.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana