Završna „BeoGradska kulTura – Beo Kul Gradska tura”

Objavljeno: 20.05.2017. 12:02 Izmenjeno: 20.05.2017. 12:02

Tradicionalna manifestacija „BeoGradska kulTura –Beo Kul Gradska tura” u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda održana je danas na prostoru dunavske padine, koja je obuhvatila prezentaciju nepokretnog kulturnog nasleđa od Studentskog parka pa do same reke.

Vršilac dužnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković istakla je da je reč o završnoj prezentaciji kulturnog nasleđa ovog dela grada, u okviru koje srednjoškolci beogradskih srednjih škola drže stručna predavanja svojim vršnjacima.

–Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, 2014. godine započeo je ovu divnu akciju namenjenu mladoj populaciji, sa idejom da se upoznaju sa kulturnim nasleđem svoga grada. To upoznavanje se odnosi na nepokretno kulturno nasleđe. Prve godine smo mlade srednjoškolce upoznavali sa opštim kulturnim nasleđem srpske prestonice i svetskom baštinom, dok smo se 2015. fokusirali na kulturno nasleđe u Ulici kralja Petra. Prošle godine tema je bila kulturno nasleđe Terazija, a ove je tema dunavska padina,  koja obuhvata prostor od Studentskog parka pa do same reke, na čijem prostoru se nalazi Dositejev licej, Turbe šeika Mustafe, kao i druge znane, ali i one manje znane zgrade – navela je Vučković.

Ona je podsetila da je ove godine, u okviru projekta, bilo angažovano šest beogradskih srednjih škola, koji traje tokom školske godine, a svoju završnicu ima danas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Vedro

Trenutna temperatura 24°C

Vedro

Nedelja
Pretežno sunčano

Max: 35°C
Min: 22°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana