Šarčević: Odgovorni za N. Pazar će odgovarati,matura inače uspešna Tanjug, RTS

Objavljeno: 19.06.2020. 08:05 Izmenjeno: 19.06.2020. 19:55

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da će svi koji su bili umešani u nezakonite radnje u jednoj osnovnoj školi u Novom Pazaru odgovarati.

On je za Tanjug naveo da je polaganje završnog ispita prošlo u najboljem redu i pored toga što je danas bilo neuspešnih pokušaja sabotaže. „Ponosan sam na sve koji su bili uključeni u ovoj proces jer nismo dozvolili da se desi ono što se toliko puta dešavalo u prošlosti, a to je da procure testovi sa male mature“, naveo je on.

Kako je rekao ovo je prva godina u kojoj su sva tri testa sprovedena u uslovima gde će učenici u skladu sa planom i rokovima dobiti objektivne rezultate i pristupiće im onlajn, a da su nastavnici uključeni u unapređeni proces koji je za njih jednostavniji, brzi i transparentniji.

Novi proces realizacije završnog ispita je sproveden i na Kosovu i Metohiji.“ Na četiri punkta su dopremljeni profesionalni skeneri kako bi naša deca sa teritorije Kosova imala jednake uslove u pregledanju i ocenjivanju kao i deca u drugim delovima Srbije“, zaključio je ministar.

Mali maturanti su danas polagali kombinovani test, odnosno pitanja iz pet predmeta.

Prethodna dva dana radili su testove iz srpskog i matematike. Konačni rezultati biće objavljeni 28. juna, dok će đaci u školama liste želja popunjavati 29. i 30. juna.

Prvi krug upisa u srednje škole rezervisan za 8. i 9. jul.

Djaci iz škole mogu maksimalno poneti 60 bodova, dok na tri testa mogu da ostvare maksimalno  još 40 bodova, po 13 iz srpskog i matematike i 14 iz kombinovanog testa.

Testovi se ove godine pregledaju digitalno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana