Završena mala matura, učenicima kombinovani test najlakši Tanjug

Objavljeno: 25.06.2021. 16:07 Izmenjeno: 28.06.2021. 10:39

Mala matura za buduće srednjoškolce završena je kombinovanim testom, koji je prema oceni beogradskih svršenih osmaka bio najlakši u odnosu na testove iz maternjeg jezika i matematike, koji su se polagali prethodna dva dana

Kombinovani test sadržao je zadatke iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a učenici Osnovne škole „Nikola Tesla“ rekli su za Tanjug da su najviše zadovoljni kako su taj deo završnog testa odradili, ali i da očekuju da će upisati željene škole.

Učenik Pavle Travica kaže da je bilo lakše jer je većina zadataka bila na zaokruživanje, dok su iz maternjeg bili duži tekstovi, ali, dodaje, ne toliko teški.

Test iz matematike ocenjuje lakšim nego na probnoj maloj maturi u aprilu i ističe da bi voleo da upiše Treću ili Četvrtu beogradsku gimnaziju ili gimnaziju „Sveti Sava“.

Njegov vršnjak Nikola Likar kaže da će najviše poena imati na kombinovanom testu.

„Najteži mi je bio srpski zbog tekstova, trebalo je da se čita mnogo, matematika je bila ok, samo je trebalo pažljivo da se čita,a kombinovani je bio na zaokruživanje i lakši u odnosu na probni iz aprila“, rekao je Nikola, koji bi voleo da upiše V beogradsku gimnaziju, specijalizovani smer za biologiju.

Anja Kari se slaže sa svojim drugarima da testovi nisu bili teški i navodi da joj je matematika bila najlakša, pošto je išla na takmičenja.

Bojani Savić istorija je malo otežala posao, kao i matematika, koja je, kaže, sadržala nekoliko zahtevnih zadataka, ali očekuje dobre rezultate kako bi mogla da upiše gimnaziju „Patrijarh Pavle“.

Direktor škole Stanislav Stevuljević kaže za Tanjug da je priprema za 142 učenika trajala skoro čitave godine i da učenici nisu imali pretežak zadatak.

„Verujem da su dobro uradili, nastavnici su sve vreme posebne časove posvećivali učenicima 8. razreda, tako da se nadam da su poneli dovoljno znanja za srednje škole“, rekao je Stevuljević.

Direktorka škole „Kosta Abrašević“ Vesna Šunjevarić navodi da je zadovoljna kako je protekla mala matura i da su đaci savesno pristupila polaganju.

Ukupno 141 učenik iz te škole je polagao završni ispit, a Šunjevarić prenosi da su učenici testove ocenili kao lake.

Preliminarni rezultati će se znati 27. juna, a konačni 2. jula.

U školama ima 11 odsto više mesta nego učenika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana