Završen test iz srpskog, učenici-dosta teorije, ali zadovoljni Tanjug

Objavljeno: 28.10.2020. 11:27 Izmenjeno: 28.10.2020. 20:59

Testom iz srpskog jezika počelo je prvo pilotiranje državne mature, koja bi od 2022. godine u Srbiji trebalo da zameni prijemne na fakultetima, a učenici Četrnaeste beogradske gimnazije, sa kojima je razgovorala ekipa Tanjuga, kažu da je test sadržao više teorije, poneko nejasno pitanje, ali i da su zadovoljni postignutim.

Četrnaesta beogradska gimnazija jedna je od 50 gimnazija u Srbiji koje su odabrane da učestvuju u prvom pilot projektu državne mature, a pomoćnica direktora Vera Mančić ističe da je to ozbiljna proba velikog projekta.

„Prvi pilot projekat više je orijentisan ka proveri kvaliteta ponuđenih zadataka na državnoj maturi“, kaže Mančić za Tanjug.

Učenica Tamara Maksimović navodi da je bilo više teorije na testu, posebno iz književnosti i ocenjuje da je bilo dosta pitanja koja su bila nejasna.

Kaže i da je test male mature bio bolje formulisan, a zadaci lakši i manje komplikovani, ali i izrazila nadu da će dobro proći današnji test.

Njen drug Miloš Živanović kaže da je zadovoljan urađenim, da su pitanja obuhvatila mnoge oblasti, a smatra da su pitanja bila jasna i koncizna.

„Verujem da će biti još bolji rezultati uz više rada“, istakao je on.

Gimnazijalac Andrija Iljukić smatra da test iz srpskog jezika nije bio toliko težak, ali da su najteža pitanja bila ona koja su zahtevala duže odgovore, uz obrazloženje.

Ističe i da će biti dobro ako tako bude izgledao test i na državnoj maturi 2022. godine.

Srednjoškolci će sutra rešavati zadatke iz matematike, a u petak u gimnazijama proveravaće znanje iz opšteobrazovnih predmeta, a zadacima će biti obuhvaćeno gradivo iz prve i druge godine.

Više od 60 učenika iz dva odeljenja Četrnaeste beogradske gimnazije u petak će polagati test iz biologije.

U pilotiranju učestvuje oko 5.000 učenika trećeg razreda iz 101 srednje škole i to 50 gimnazija, 30 srednjih stručnih škola, tri umetničke i 10 srednjih trogodišnjih škola.

Cilj pilotiranja je da se proveri kvalitet zadataka i deo procedura koje se sprovode u školi i da se na vreme uoče i otklone eventualni propusti.

Za kraj maja naredne godine planirano je drugo pilotiranje državne mature i tada će biti uključene sve škole, a testiraće se i sve procedure koje bi trebalo da budu identične onima koje će se sprovoditi na samoj maturi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana