Završen 26. Festival evropskog filma Palić Tanjug

28. 07. 2019. 16:09:51

Dodelom nagrada i projekcijom filma „Mladi Ahmed“ braće Darden,  na Letnjoj pozornici završen je Festival evropskog filma Palić.

FOTO TANJUG/ FILMSKI FESTIVAL PALIC/ IVICA VOJNIC/ nr

Zlatni toranj za najbolji film u Glavnom programu pripao je francuskom filmu „Jadnici“ u režiji Lađa Lija, a Palićki toranj za najbolju režiju dodeljen je Jurisu Kursietisu, za režiju letonsko-belgijsko-francuskog filma „Oleg“.
Specijalna priznanja žiri je dodelio reditelju Jaronu Šaniju i glumcu Eranu Naimu „za detaljan prikaz jedinstvenog anti-junaka“ u izraelsko-nemačkom filmu „Okovan“, kao i Ani Marii Rosi, rediteljki srpskog filma „Ajvar“ za, kako je navedeno u obrazloženju, „prihvatanje univerzalne dileme globalizovanog sveta, kroz prizmu veze u raspadanju“.
Šani, koji je u utorak prisustvovao projekciji svog filma, u video poruci zahvalio je na časti koja mu je ukazana, rekao je da se zaljubio u Palić i da se nada da će ponovo doći.
Rosi je izrazila zadovoljstvo što je sa palićkom publikom podelila najlepši trenutak u svojoj karijeri.
Najbolji film u selekciji „Paralele i sudari“ je „Žetva“ u režiji Miše Antadzea.
Specijalno priznanje dodeljeno je Martini Apostolovoj za glavnu ulogu u bugarskom filmu „Irina“ u režiji Nadejde Koseve.
Apostolova je u video poruci rekla da je jako uzbuđena i izvinila se što zbog posla nije mogla da ostane na Paliću i lično primi nagradu.
„Volim Palić, volim Srbiju. Hvala vam mnogo“, rekla je Apostolova.
„Jadnici“ su dobili i nagradu FIPRESCI za najbolji film u Glavnom programu.
Festival su zvanično zatvorili Rosi i Antadze.
„Posle ovog festivala ostaju nam u pamćenju autentični vidici koje smo dobili zahvaljujući saznanju koja smo stekli gledajući filmove na Paliću. Ostajemo bogatiji za upečatljive umetničke vizije života koje nas spajaju sa zemljama Evrope. Što više znamo jedni o drugima, što smo bliži jedni drugima, to je manje mesta za prdrasude i nerazumevanje, to su veće šanse da jedni druge cenimo i uzajmno poštujemo dostignuća koja postižemo. JedinsTvena publika na Paliću je odavno prepoznala da nas ovaj festival vodi tim putem. Dogodine na Paliću ili što bi rekli, festival je završen“, rekla je Rosi.
Antadze je istakao da mu je sjajno što je bio na Paliću, upoznao sve i zahvalio svima koji su bili uključeni u festival.
Više od 100 filmova i isto toliko gostiju, u nekoliko navrata puna Letnja pozornica, obeležili su 26. izdanje festivala.
Ljudi kako sede na stepenicama i dugi redovi ispred blagajne je slika koja je ove godine otišla sa palićkog festivala, a program i festival pohvalili su i članovi žirija.
Sledeći, 27. Festival evropskog filma Palić biće održan od 18. do 24. jula naredne godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Sumaglica

Trenutna temperatura 0°C

Sumaglica

Petak
Pretežno sunčano

Max: 4°C
Min: -2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana