Zavod za zaštitu spomenika kulture obeležava 60 god. Beoinfo

Objavljeno: 26.05.2020. 14:16 Izmenjeno: 26.05.2020. 14:16

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda obeležava 60 godina postojanja.

Narodni odbor Grada Beograda osnovao je Zavod, 27. maja 1960. godine, sa idejom da se stara o kulturnom nasleđu glavnog grada, da proučava, dokumentuje i štiti nepokretna kulturna dobra.

– Brojni stručnjaci – arhitekte, arheolozi, istoričari umetnosti, etnolozi, istoričari, arhitektonski i građevinski tehničari vredno su, konzervatorsko-restauratorskim projektima, arheološkim istraživanjima, studijama, elaboratima, časopisima, knjigama i izložbama ukazivali i ukazuju na bogatstvo materijalnog i nematerijalnog nasleđa nastalog na tlu naše prestonice. Rad Zavoda najbolje se prepoznaje kroz 434 utvrđena kulturna dobra na teritoriji grada Beograda, među kojima su spomenici kulture, arheološka nalazišta, znamenita mesta i 12 prostorno kulturno-istorijskih celina, koji su svedoci istorije i trajanja našeg grada. Bogato i brojno spomeničko nasleđe prezentovano je i popularizovano nizom izložbi, monografija, studija, kataloga i naučnim časopisom „Nasleđe”, koji je prethodne godine ugledao svoj dvadeseti broj – ističe se u saopštenju.

Stručnjaci Zavoda su vršili nadzor nad izvođenjem radova na fasadama i uličnim zastorima na Kosančićevom vencu, Skadarliji, Trgu republike, užem jezgru Beograda i Zemuna.

– Kroz sve ove godine trajanja urađeni su brojni konzervatorski projekti i izvedeni radovi na nebrojeno mnogo kulturnih dobara. Samo u poslednjih nekoliko godina izvedene su rekonstrukcija i restauracija Spomenika zahvalnosti Francuskoj, Malog i Velikog stepeništa u parku Kalemegdan, Česmi Mehmed paše Sokolovića i Damad Ali-pašinog turbeta na Beogradskoj tvrđavi, Zemunskoj tvrđavi, fasadi zgrade Glavne železničke stanice. U toku su radovi na restauraciji osmatračkih paviljona Astronomske opservatorije na Zvezdari, a nadamo se i skoroj restauraciji Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić” i Groblja oslobodilaca Beograda. Tokom svih prethodnih godina i decenija, Zavod je budno pratio izvođenje radova na Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti, Domu Narodne skupštine, Narodnom pozorištu i drugim kulturnim dobrima. U godini u kojoj obeležavamo šezdeset godina od osnivanja, završena je sanacija i restauracija spomenika „Pobednik”, simbola našeg grada – podseća se u saopštenju.

Zavod je povodom jubileja planirao prezentaciju svih segmenata rada službe zaštite nepokretnog kulturnog nasleđa, filmom, monografijom, izložbom i svečanom akademijom, koja se zbog epidemije odlaže za jesen.

– Ovaj rođendan proslavićemo okončanjem velikog i značajnog projekta na našoj internet stranici, predstavljanjem jedinstvene, sintezne mape nepokretnih kulturnih dobara i spomenika u javnom prostoru, kao krune trogodišnjeg rada na predstavljanju kulturnog nasleđa svake pojedinačne opštine Beograda.

Projekat je pokrenut 2018. godine u cilju prezentacije spomeničke baštine, upoznavanja lokalne zajednice sa istorijom i kulturom svog neposrednog okruženja, isticanja značajnih kulturno-istorijskih tačaka, ukazivanja na moguće itinerere u oblasti kulturnog turizma, kao i upotrebe mapa u turističke svrhe. Na geografsko-topografskim kartama mapirana je spomenička baština sa svojom lokacijom, vizuelnim prikazom i sažetim opisom. Osim izrade mapa u štampanom obliku, u saradnji sa 17 beogradskih opština, predviđena je i njihova interaktivna web-prezentacija na internet stranici naše kuće – ističe se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 32°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana