Zaštitnik pozdravio brzu reakciju Ministarstva zdravlja

Objavljeno: 12.10.2016. 15:47 Izmenjeno: 12.10.2016. 15:47

Zaštitnik građana Saša Janković pozdravio je danas brzu reakciju Ministarstva zdravlja koje je ustanovilo teške propuste u lečenju preminulog dečaka iz Loznice, a onda i preduzelo odlučne mere.

„Decenijama unazad se odgovornost za lekarske greške prikrivala na svim nivoima i Ministarstvo zdravlja je prvi put rešilo da prekine lanac lažne kolegijalne solidarnosti. Zbog toga ima podršku Zaštitnika građana, kao nezavisnog kontrolora, u daljem unapređivanju nadzora i odgovornosti u zdravstvenom sistemu Srbije“, navodi se u saopštenju Zaštitnika dostavljenom medijima.

To je u interesu pacijenata, ali i ogromne većine savesnih zdravstvenih radnika na koje pada senka zbog toga što je nesavesna manjina zaštićena“, smatra Janković.

Zaštitnik dodaje da teret besa i nezadovoljstva javnosti zbog slučajeva nesavesnog rada u zdravstvu ne bi trebalo da padne na celu zdravstvenu struku.

„Ona mora mnogo bolje i iskrenije da sama iskorenjuje korupciju i nebrigu za pacijente, ali većina medicinara radi najodgovorniji posao predano, sa malom platom, a bez dovoljno uslova za rad i stručno usavršavanje, smatra nacionalni ombudsman“, istakao je Janković.

Zaštitnik građana je od Ministarstva zdravlja odmah po tragičnom događaju zatražio da izvrši stručni nadzor i obavesti ga o rezultatima, ali ovaj put Ministarstvo nije čekalo na opomenu nezavisnog kontrolora, već je i samo brzo radilo svoj posao.

Janković je 2011. godine javno simbolično pocepao svoju zdravstvenu knjižicu da bi skrenuo pažnju da „običan građanin“ ne može da ostvari pravo na pravovremeno i kvalitetno lečenje bez korupcije, zloupotrebe ili žrtvovanja sopstvenog dostojanstva, podseća se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura -5°C

Pretežno vedro

Sreda
Malo i umereno oblačno

Max: 0°C
Min: -5°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana