Zaštita od vrućina na opušten način

Objavljeno: 21.07.2022. 09:50 Izmenjeno: 21.07.2022. 09:50

Najava ekstremnih vrućina uznemirava sve, pogotovo starije i kardiovaskularne bolesnike, ali vrućine smetaju i mlađima. Stručnjaci savetuju kako da preguramo tropske dane da bi ostali zdravi i opušteni.

Leto je tu i vruće je, sparno, a pesimisti bi rekli, čak i nepodnošljivo.
Bilo da imate klima uređaj, osveživač vazduha, stari dobri ventilator ili provodite dan u prirodnoj hladovini, ne možete izbeći vrućinu.
Prići će vam na kvarno, s leđa, kada se opustite i pomislite da je bezbedno da otvorite prozor, jer nema više sunca, a prošlo je osam – ona će vas zapljusnuti, navodi BBC.

Topli dani počinju ovog vikenda i trajaće sve do kraja ovog meseca sa temperaturama i do 40 stepeni.

Velike letnje vrućine znaju biti ozbiljna smetnja u svakodnevnom funkcionisanju, naročito kod osetljivih grupa, kao što su deca, trudnice, hronični bolesnici, stari itd. Da biste na zdrav način izašli na kraj sa visokim temperaturama, važno je da sledite preporuke i uputstva o načinu ishrane, adekvatnom uzimanju tečnosti, zaštiti od spoljnih uticaja u boravišnom i radnom prostoru, kao i na otvorenom prostoru i doziranju fizičke aktivnosti.

Ponekad se dešava da je usled vrućina potrebno  više vremena da čovek zaspi. Nespavanje  može da bude vrlo iscrpljujuće i da poremeti vaše dnevne aktivnosti, koncentraciju i raspoloženje. Ako ne znate šta da radite, onda – samo dišite. Nekoliko dubokih udisaja i još dubljih izdisaja u udobnom položaju sa zatvorenim očima uvek pomaže.

Umesto hladne, tokom leta pijte vodu normalne temperature. Voda je uvek bolji izbor od sokova. Neophodna dnevna količina vode za odrasle je oko 2 litra, uz napomenu da prva jutarnja doza bude bar 2 dcl. Dobro je popiti i topli čaj kada nije visoka vlažnost vazduha, jer topao čaj podstiče znojenje, a time i rashlađivanje tela. Imajte na umu da se znojenjem gubi tečnost iz tela pa je svakako potrebno da je nadoknadite. Izbegavajte i alkohol i kafu jer on dodatno isušuje organizam. Nastojte da uvek uz sebe imate malu flašu vode i da što češće uzimate po nekoliko gutljaja. Na taj način vaše telo će lakše podnositi vrućinu i bićete opušteniji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Petak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana