Zar su kršenje sporazuma i Kurtijevo nasilje legitimni? tanjug

Objavljeno: 04.08.2022. 12:50 Izmenjeno: 06.08.2022. 11:09

Uz to je upitao kako to da je legitimno konfiskovati lična dokumenta Srba na KiM.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković upitao je nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea zašto Nemačka nije učinila ništa povodom Zajednice srpskih opština i poručio mu da pre bilo kakvih jednostranih interpretacija, pažljivo pročita prethodne sporazume.

Petković je na taj način reagovao na Rodeovu objavu na Tviteru u kopjoj nacvodi da je u razgovoru sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani istakao da su odluke Prištine o registarskim tablicama i ulazno-izlaznim dokumentima legitimne i potpuno u skladu sa Briselskim sporazumima.

„Predstavnik Nemačke u Prištini ne govori istinu! Kako to da su kršenje sporazuma i nasilni potezi Aljbina Kurtija legitimni? Kako je ukidanje neutralnog statusa KS tablica od strane Prištine legitimno? Kako to da nemački diplomata u Prištini ćuti o tome?“, naveo je Petković na Tviteru.

„Gde to piše? Šta je bilo sa uspostavljanjem Zajednice srpskih opština koju Srbi čekaju skoro 10 godina i koja je jedina stvar u skladu sa Briselskim sporazumom?“, poručio je Petković.

Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mere samo odložio

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković pozvao je Aljbina Kurtija da kaže koliko Srbi na Kosovu i Metohiji čekaju na formiranje Zajednice srpskih opština i šta još treba da se desi da bi se počelo sa aktivnostima za poštovanje prvih šest tačaka Briselskog sporazuma.

Petković, naime, poručuje da je to jedini put za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije.

„Umesto da pokrene procedure za ispunjavanje obaveza preuzetih u Briselu čiji je Evropska unija garant, Kurti nastavlja sa kampanjom dezinformacija i napada na zvanični Beograd i Srbe na severu Kosova i Metohije koje optužuje za svoje nečasne i opasne namere“, kaže Petković i dodaje da su jedine dezinformacije daje Kurti koji je „kršenje sporazuma i jednostrane poteze, gomilanje pripadnika ROSU, lažne vesti i zveckanje oružjem želeo da predstavi kao uspostavljanje mira i nekakvog reciprociteta u pokrajini“.

Petković kaze i da je jedina i prava istina da se Kurti sa svojim specijalnim jedinicama kojima komanduje spremao da izvrši nezapamćeno nasilje nad Srbima na KiM i da je katastrofa izbegnuta samo zahvaljujući mirnoj, staloženoj, diplomatski izvaganoj, ali pre svega, odlučnoj politici predsednika Aleksandra Vučića.

Onog trenutka kada je Kurti povukao svoje jednostrane mere, povukli su se i Srbi sa severa KiM, kaže Petković.

„Dakle, 5 minuta je bilo dovoljno da Kurti povuče svoje jednostrane odluke i da se sačuva mir. To je jedina istina. Neka se ne zavarava Kurti da je svoje mere samo odložio, jer dobro zna da Srbi nikada neće pristati na kršenje sporazuma i oduzimanje njihovih legitimnih ljudskih prava“, poručio je direktor Kancelarije za KiM i dodao da je jedino mesto gde se dogovori postižu i tenzije smiruju pregovorački sto, „a nikako nekakve baze “Belvedere” i drugi bunkeri u kojima Kurti priprema svoje nasilne akcije“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana