„Zapisi Balkanista“-knjiga koja jača prijateljstvo Srbije i Rusije Studio B

Objavljeno: 13.04.2021. 18:45 Izmenjeno: 13.04.2021. 18:45

Povodom objavljivanja knjige „Zapisi Balkanista“ u izdanju Službenog glasnika, u Starom dvoru održana je tribina pod nazivom „Srpsko-ruski odnosi u savremenom multipolarnom svetu“

Uvodnu reč dali su zamenik gradonačelnika Goran Vesić, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović. Oni su se saglasili da su odnosi Rusije i Srbije trenutno najbolji u istoriji i naveli da će knjiga doprineti dodatnom razvoju prijateljstva dvaju naroda.

Osim stručnih geopolitičkih analiza i putopisnih beležaka ruskih novinara, knjiga pokriva i opsežan spektar tema u oblasti istorije i savremenih prilika na Balkanu. Osnivač portala Balkanist Oleg Bondarenko istakao je da ne postoji nijedna evropska prestonica sem Beograda u kojoj može da se napravi prezentacija ovakvih spisa.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je da će knjiga doprineti boljim odnosima dvaju naroda.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Nemanja Starović zaključio je da su trenutni odnosi Rusije i Srbije možda i najbolji u istoriji.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da u istoriji srpsko-ruskih odnosa postoje dva događaja koja pokazuju duboku vezu dvaju naroda, a to su početak Prvog svetskog rata i primanje 40.000 ruskih emigranata posle Oktobarske revolucije.

Ambasador Bocan-Harčenko uručio je Goranu Vesiću Zahvalnicu predsednika Ruske Federacije zbog njegovog doprinosa razvoju odnosa Rusije i Srbije, s posebnim naglaskom na obeleževanje 75 godina od zajedničke pobede nad fašizmom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana