Zakonom do boljeg održavanja i upravljanja zgradama Beoinfo

Objavljeno: 22.01.2018. 15:12 Izmenjeno: 22.01.2018. 15:12

Vršilac dužnosti sekretara za komunalne i stambene poslove Nina Jandrić otvorila je u Gradskoj upravi panel debatu na temu primene novog zakona o stanovanju i podzakonskih akata u segmentu koji se tiče održavanja i upravljanja zgradama.

Preciznije, tema debate odnosi se na utvrđivanje minimalnog iznosa koji određuje jedinica lokalne samouprave za plaćanje troškova investicionog održavanja zgrade, naknade za tekuće održavanje zgrade i naknade za prinudno upravljanje zgradom. Ove odluke, kada budu donete, značiće početak potpune primene Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

Nina Jandrić je tom prilikom istakla da je Grad Beograd uzeo znatno učešće i dao veliki doprinos u izradi ovog zakona.

– Zajednički cilj bio je da se poboljša održavanje stambenih zgrada. Namera je da se to postigne poboljšanjem u domenu upravljanja u svim zgradama, dok donošenje navedenih akata za cilj ima sprečavanje i otklanjanje opasnosti po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu, privredu, imovinu veće vrednosti. Rečju, krajnji cilj je obezbeđivanje sigurnosti zgrade i njene okoline – rekla je Nina Jandrić.

Ona je podsetila da je grad već doneo Odluku o bespovratnom sufinansiranju aktivnosti na investicionom održavanju i unapređenju svojstava zgrade. U završnoj fazi su i akti koji se tiču kućnog reda, urbanističkih zona i blokova za koje će bliže biti propisane obaveze održavanja zgrade. Za utvrđivanje je neophodno odrediti koeficijent jedinica lokalne samouprave, ali s obzirom na to da ne postoje jasni kriterijumi, odlučeno je da se tokom panel debate dođe do zaključaka koji bi se uzeli u obzir prilikom donešenja konačne odluke, navela ja Nina Jandrić.

Ona je ocenila i da je tematika ozbiljna, te da će se uzeti u obzir različit raspon u prosečnim neto zaradama u zavisnosti od opština, o čemu mora da se vodi računa pri donošenju odluke.

O Zakonu o stanovanju i održavanju zgrada i podzakonskim aktima, kao i o njegovoj primeni govorio je Nebojša Antešević iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je iskustva lokalnih samouprava prezentovala Klara Danilović iz Stalne konferencije gradova i opština.

U panel debati učestvovali su predstavnici beogradskih opština, Udruženja profesionalnih upravnika i izabrani predstavnici zgrada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana