Zakon o buci dao rezultate, kažnjeno 17 ugostitelja Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 12:17 Izmenjeno: 09.03.2022. 11:22

Navodi da dozvoljeni nivo buke zavisi od toga u kojoj zoni se nalazi objekat i da li se merenje vrši danju ili noći i ističe da može da varira od 30-60 decibela.

Od početka primene zakona o buci, pre tačno mesec dana, sankcionisano je 17 ugostiteljskih objekata iznosom od 200.000 dinara, izjavio je  rukovodilac sektora unustrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac, dodajući da stanje na terenu pokazuje da se većina objekata pridržava propisanih mera.

Zakon o buci primenjuje se od 8. februara, a Šekularac za Tanjug kaže da je zadovoljan situcijom na terenu, jer se objekti koji nisu poštovali dozvoljeni nivo buke i koji su zbog toga bili kažnjeni, sada pridržavaju svih mera.

„Prisustvom i preventivno smo uredili lokacije na kojima je bilo najviše problema, pa su se ugostitelji prilagodili gornjem nivou buke koji je propisan“, rekao je Šekularac.

Prema njegovim rečima, komunalni micionari dnevno kontrolišu na desetine objekata, a od početka primene zakona 17 objekata je kažnjeno iznosom od 200.000 dinara i oni će biti strože kažnjeni ukoliko u narednih godinu dana ponove prekršaj.

„Imaćemo ovlašćenje da privremeno oduzmemo emitere buke, istrumente, zvučnike. Nećemo ni bežati od toga da iniciramo i zabranu obavljanja delatnosti ugostiteljskog objekata, ako to budemo morali“,naveo je on.

Šekularac kaže da zakon o buci komunalnim milicionarima daje šira ovlašćenja, te da oni mogu da podnesu zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, izreknu meru privremenog oduzimanja emitera buke, kao i da iniciraju zabranu obavljanja delatnosti objekta za neki naredni period.

„Za prekoračenje dozvoljenog noivoa buke, bez obzira u koje doba dana se meri, kazne mogu biti u fiksnom iznosu od 200.000 dinara, a kada su u pitanju pravna lica, one mogu da variraju od pola miliona do milion dinara“, rekao je Šekularac.

Šekularac napominje da je zakonom o buci regulisan rad i ugostiteljskih objekata koji imaju baštu, kao i objekti u Skadarliji i na Adi Ciganliji.

„Postojale su nedoumice da li su obuhvaćeni ugostiteljski objekti koji su u Skadarliji, na Adi Ciganliji, ovim zakonom svi ugostiteljski objekti su regulisani i biće kontrolisani“, kazao je Šekularac.

Novi sajt komunalne milicije počeo je sa radom, a Šekularac kaže da se sada građani mogu lakše informisati o aktivnostima komunalne milicije, te da imaju mogućnost podnošenja prijave u pisanoj formi koja će u najkraćem vremenu biti prosleđivana ekipi na terenu.

„To je posebno važno za rent-a-kar kompanije i lizing kuće, gde će dobijati informacije nakon registracije u realnom vremenu da li je vozilo čiji su oni vlasnik ili korisnik zatečen u nekoj vrsti prekršaja kada je u pitanju komunalna milicija“, objasnio je Šekularac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno vedro

Nedelja
Promenljivo oblačno

Max: 24°C
Min: 11°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana